Economiștii avertizează: „Liberalizarea pieței energiei trebuie făcută pentru că nu poți să mergi la nesfârșit cu plafonarea prețurilor” (VIDEO)

Publicat: 10 11. 2024, 19:11
Actualizat: 10 11. 2024, 19:12
High voltage post or High voltage tower

Economistul Cristian Păun a declarat duminică seara, într-o intervenție pentru B1 TV că liberalizarea prețurilor la energie trebuie făcută, pentru că statul nu poate să plafoneze prețurile la nesfârșit. În același timp acesta a precizat că autoritățile trebuie să îi protejeze pe consumatorii vulnerabili:

Cristian Păun, despre liberalizarea prețurilor la energie

“Cei care acum plătesc mult la energie pentru că ei consumă mult intră pe un alt tarif și ei vor plăti cam tot același lucru. Ce se va întâmpla după liberalizare care trebuie făcută, pentru că nu poți să mergi la nesfârșit cu plafonare, statul nu trebuie să fie cel care dictează cât să fie prețurile, plus că în cazul energiei în mod concret plafonarea înseamnă bani luați de la buget și bani dați către energia electrică tuturor, fără niciun discernămând sau nicio alegere, cernere a clienților…ce se va întâmpla după liberalizare?

Probabil că tarifele se vor aplica de cele aplicate în momentul de față celor care au în momentul de față un consum mai mare și da, statul aici ar trebui să vină cu niște măsuri de protejare a consumatorului vulnerabil”.

Cristian Păun atrage atenția că statul trebuie să se asigure că pe piață există suficientă ofertă în ceea ce privește energia, dar și alte produse sensibile, precum cele agricole:

“Noi avem o lege consumatorului vulnerabil și această lege ar trebui aplicată, astfel încât, într-adevăr, de protecție în perioada următoare să beneficieze doar cei care nu pot să își plătească aceste facturi. Nu mai merge să subvenționăm prețul energiei, și gazului, și lemnelor pentru cei care au vile la munte, pentru care au două-trei-patru case de vacanțe.

Trebuie să acceptăm că prețul este făcut de piață, iar ceea ce trebuie să mai facă statul în perioada următoare este să se asigure că are o ofertă. Până la urmă ceea ce am văzut în România ultimilor ani este o nepăsare totală legată de ofertă, mai ales pentru produsele sensibile, produsele agricole, produsele energetice, cele care intră în coșul de consum al omului. Trebuie să vedem politicile acestea că merg spre înflorirea acestor sectoare și nu spre distrugerea lor”.