Economia globală, recuperare fragilă şi inegală în urma crizei COVID-19
Potrivit celui mai recent indice Brookings-FT, economia mondială își revine în mod fragil și inegal în urma crizei COVID-19.
Recuperare fragilă a economiei mondiale
Creșterea înregistrată de cele mai mari economii din lume este inegală, mai ales în contextul în care al doilea val de coronavirus șubrezește și puținele tentative de revenire la normal, notează de Financial Times.
Datele la nivel mondial sunt chiar mai slabe ca valoare după anul 2012, când a fost lansat Brookings-FT Tracking Index, referitor la redresarea economiei globale. Indicele compară indicatorii din economia reală, pieţele financiare şi încrederea cu mediile istorice pentru economia globală şi statele individuale.
„Nu se întrevede o redresare solidă, pe scară largă”, a declarat Eswar Prasad, profesor la Brookings Institution, adăugând că ”riscurile unor efecte economice substanţiale şi de durată sunt în creştere”.
Și directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna trecută că redresarea după criza COVID-19 va fi ”lungă, neregulată şi nesigură”, dar şi ”predispusă la regrese”.
Banca Mondială: Economia globală ar putea fi redresată în cinci ani, după pandemie
Redresarea economiei globale ar putea dura până la cinci ani,după criza provocată de pandemia de COVID-19. Totuși, în țările mai sărace, consecințele s-ar putea întinde pe o perioadă mult mai lungă, spuneeconomistul şef al Băncii Mondiale, CarmenReinhart.
„Probabil va fi o revenire rapidă în momentul în care toate măsurile de siguranță, restricțiile și carantină vor fi ridicate, dar o revenire completă ar putea dura până la cinci ani”, a spus Reinhart, citează aljazeera.com.
Reinhart a mai declarat că recesiunea cauzată de pandemie va dura mai mult în unele țări decât în altele și va accentua inegalitățile, deoarece cei mai săraci vor fi mai afectați de criză în țările bogate, iar cele mai sărace țări vor fi mai afectate decât țările mai bogate.
„Pentru prima dată în douăzeci de ani, rata sărăciei globale vor crește după criză„, a mai spus ea.
Cea mai extinsă criză economică din ultimii 150 de ani
Tot Banca Mondială a mai punctat faptul că pandemia de COVID-19 a generat un „șoc rapid și masiv”, care a provocat cea mai largă prăbușire a economiei globale din 1870 până în prezent, în ciuda sprijinului guvernamental fără precedent.
Economia mondială se așteaptă să se contracte cu 5,2% în acest an – cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani – dar numărul mare de țări care suferă pierderi economice înseamnă că scăderea este mai mare decât orice recesiune în ultimii 150 de ani, a declarat Banca Mondială într-un raport asupra perspectivelor economice globale, scrie AFP.
„Aceasta este o perspectivă profund îngrijorătoare, cu criza care poate lăsa cicatrici de lungă durată și va pune provocări majore la nivel mondial”, a declarat vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale pentru echitate de creștere, finanțe și instituții, Ceyla Pazarbasioglu.