Economia aplicată, predată studenților de la ASE de Andrei Hrebenciuc: Inculpatul din dosarul Retrocedărilor le dă lecții tinerilor despre cum trebuie gestionate finanțele
Situație controversată pentru învățământul românesc, și așa destul de blamat din cauza rezultatelor slabe obținute de elevi în ultimii ani. Andrei Hrebenciuc, înculpat în mai multe dosare penale, predă din nou la Academia de Studii Economice (ASE) din București.
Fiul lui Viorel Hrebenciuc fusese suspendat din poziția de lector la ASE anul trecut, în octombrie, atunci când a fost arestat preventiv pentru spălare de bani, trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul „Retrocedărilor ilegale de păduri”.
Rectorul Pavel Năstase a aconfirmat pentru hotnews informația potrivit căreia Andrei Hrebenciuc îi învață pe studenții de la Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul ASE cum să gestioneze finanțele unei firme sau chiar ale țării.
„Da, predă, pentru că el a depus o cerere la începutul anului universitar, în care spus că din punct de vedere juridic are dreptul să predea, atâta vreme cât nu este condamnat. Oficiul juridic a dat ok pe cererea respectivă. Se pare că din punct de vedere legal are dreptul să predea„, a declarat Pavel Năstase.
Andrei Hrebenciuc și tatăl său, Viorel Hrebenciuc, și-au recunoscut faptele în fața judecătorilor și sunt cercetați sub control judiciar în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Totodată, Andrei Hrebenciuc este cercetat și în Lichtenstein. Autoritățile din această țară au formulat o cerere de comisie rogatorie, pentru a primi informații de la autoritățile din România în legătură cu un dosar penal pe care l-au deschis pe numele lui Andrei Hrebenciuc.
Cererea de comisie rogatorie a fost adresată Curții Supreme, însă această instanță a decis că nu are competența în acest caz, astfel încât solicitarea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.(Detalii AICI)