Eclipsă parțială de Soare, vizibilă, joi, și din România: Care sunt zonele unde fenomenul va putea fi observat. Avertismenul specialiștilor

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă, joi, și din România: Care sunt zonele unde fenomenul va putea fi observat. Avertismenul specialiștilor
Foto: pixabay.com

O eclipsă parţială de Soare se va produce joi, fiind vizibilă și din România. Fenomennul va putea fi observat de locuitorii din jumătatea nordică a țării. Eclipsa trebuie privită doar printr-un filtru special, potrivit specialiștilor, care avertizează că cei care se uită direct către Soare riscă probleme serioase de vedere.

Eclipsă parțială de Soare pe 10 iunie: Din ce zone ale României se poate privifenomenul

”Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Eclipsă parțială de soare, vizibilă, joi, și din România: Care sunt zonele unde fenomenul va putea fi observat. Avertismenul specialiștilor

Următoarea eclipsă de soare va avea loc în luna decembrie

Eclipsa parțială de soare de joi este prima din acest an. Un alt fenomen similar va mai avea loc pe 4 decembrie.

Potrivit NASA, eclipsa din 10 iunie va fi vizibilă în toată splendoarea doar din anumire regiuni din Emisfera Nordică. Este vorba despre nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord.

Fenomenul va putea fi observat însă și de locuitorii din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, și din unele zone din nordul Asiei.

Eclipsa are loc în momentul în care Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. În punctul său maxim, oamenii vor puta vedea cum Luna ajunge treptat în dreptul Soarelui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`