Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie / Ce se va vedea în România

Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie / Ce se va vedea în România
Foto: Pixabay

Pasionații de astronomie au parte de o veste bună, întrucât pe 25 octombrie este anunțată o eclipsă parțială de Soare, potrivit observatornews.ro.

Conform informațiilor transmise de Observatorul Astronomic ,”Amiral Vasile Urseanu”, aceasta va putea fi urmărită inclusiv de pe teritoriul țării noastre. Acest eveniment cosmic vine la doar câteva săptămâni după ce Pâmântul și Jupiter s-au aflat la cea mai apropiată distanță din ultimele decenii, mai scrie sursa citată.

Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie

Oamenii de știință au făcut precizarea că acoperirea Soarelui se va plasa între 33 și 44%. Astfel, cei din vestul țării vor putea observa cum Luna acoperă 33% din discul solar, pe când cei din est vor putea observa cum 44% din disc este acoperit de Lună.

Indiferent de cât deatractiv va fi acest fenomen, astronomii și medicii ne recomandă să nu ne uităm direct cu ochii noștri, ci să folosim filtre care să ne protejeze vederea.

„Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea”, au transmis specialiștii Observatorului.

Cum se va vedea Eclipsa de Soare

„Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 minute”, au adăugat astronomii.

„Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2ore și 26 minute”, se mai arată în comunicatul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`