Eclipsa parțială de Soare. De unde și la ce ore poate fi văzută în oraşele din România

Eclipsa parțială de Soare. De unde și la ce ore poate fi văzută în oraşele din România
Sursă: Pixabay.com

Marți, 25 octombrie, eclipsa de soare poate fi văzută în România, la momente diferite în funcție de oraș, dar nu la o diferență foarte mare de timp. Prima dată poate fi văzută din zona de nord-vest a țării, începând cu orele 12:20, iar cel mai târziu se va observa din zona de sud-est, începând cu orele 12:28, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Când se poate vedea eclipsa parțială de Soare în România?

Fenomenul are loc atunci când Soarele se află sus și poate fi observat doar cu ajutorul unor filtre speciale, precum filtru de sudură de culoare foarte închisă sau un filtru Mylar. Va putea fi observat de pe tot teritoriul României, cu un procent de acoperire a Soarelui între 33% și 44%, cea mai mare acoperire putând fi observată în zona de nord-vest.

Fenomenul va debuta cu acoperirea Soarelui de către Lună din partea dreaptă-sus, iar durata va varia în funcție de procentul de acoperire. Mai exact, cu cât acoperirea este mai mare, cu atât fenomenul va dura mai mult.

La ce ore poate fi văzută în fiecare oraș din România?

În București, maximul eclipsei va putea fi observat la ora 13:38, cu un procent de acoperire de 38%. Diferența de timp în restul orașelor din România, nu va fi mai mare de 10 minute.

De exemplu, în Constanța maximul eclipsei va fi observat la ora 13:42 cu o acoperire de 41,7%, în Timișoara maximul va fi atins la ora 13:29 cu o acoperire de 33,3%, în Suceava la ora 13:34 cu o acoperire de 42,6%, iar în Iași la ora 13:36 cu o acoperire de 44%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`