Eclipsă de Lună iunie 2020. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

Publicat: 05 06. 2020, 09:05

O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc pe data de 5 iunie 2020, a doua eclipsă de Lună din anul în curs.

Fenomenul astronomic va fi vizibilîn Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Oceanul Indian,Australia și Europa,doar dacă cerul va fi senin. Eclipsa va putea fi observatădinRomânia, zona de sud-est, nord, centru și vest, după răsăritul Lunii.

Eclipsa de Lună se produce atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Fenomenul are loc de cel puțin două ori pe an, când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.

Dacă Luna trece doar prin partea externăa umbrei, prin penumbră, fenomenul se numeșteeclipsăde Lunăprin penumbră. Aceasta nu produce modificări semnificativeasupra astrului, decinu se întunecă.

Următoarea eclipsă de Lună, în luna iulie 2020

Următoarea eclipsă de Lună prin penumbră, vizibilă şi din România, va avea loc pe data de 5 iulie 2020.

De când s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră – circa 4 centimetri în fiecare an. În perioada de rotaţie a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile şi jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.Hr.

Va fi și o eclipsă de Soare în iunie 2020. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

Următoarea eclipsă inelară, de Soare, parțial vizibilă din România va avea loc pe data de 21 iunie 2020.

Abia pe data de 3 septembrie 2081 va mai avea loc o eclipsă totală de Soare, spun astronomii. Peste 61 de ani, aceasta va fi vizibilă total și de pe teritoriul țării noastre.

Eclipsa de Soare din data de 21 iunie 2020 va fi vizibilă în sud-estul Europei, în Asia și în Africa. Este cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare din secolul XXI.

Eclipsa din data de 21 iunie va putea fi observată din România, ca eclipsă parțială. Discul Lunii va acoperi o mică porțiune a discului Soarelui.

Ce înseamnă eclipsă totală și eclipsă inelară

Se consideră eclipsă de Soare atunci când Luna se poziționează între Pământ și Soare. Astfel, se obturează total sau parțial discul solar, din perspectiva observatorului de pe Pământ.

Eclipsa inelară se numește fenomenul ce presupune un diametru alLuniimai mic decât cel al Soarelui și astfel, poate fi remarcat discul solar al Soarelui, în jurul Lunii.

Eclipsa totală are loc în momentul în care discul Lunii îl acoperă în întregime pe cel al Soarelui, timp de câteva minute.

Eclipsele totale de Soare sunt fenomene care au loc mult mai rar decât cele parțiale. Pentru a urmări cu ochiul liber o eclipsă de Soare este nevoie de un filtru solar special. Altfel, se pot produce diferite afecțiuni, care pot determina chiar orbirea.

Cea mai lungă eclipsă inelară a avut loc acum un deceniu

În data de 15 ianuarie 2010 a avut loc cea mai lungă eclipsă inelară de Soare a mileniului 3. A durat 11 minute și 8 secunde și a fost vizibilă din anumite părți din Africa, Oceanul Indian, sudul Indiei și sud-estul Asiei. Următoarea eclipsă de Soare inelară importantă va avea loc abia în anul 3043.