Ecaterina Andronescu explică de ce mii de școli nu au autorizație sanitară și ce presupune clasa pregătitoare
Astfel, ministrul a explicat că micuții nu vor avea parte de un program complet diferit de cel de la grădiniță, ci în clasa pregătitoare vor îmbina cărțile cu joaca.
„Clasa pregătitoare are un program care să facă trecerea de la grădiniță la școală, dar nu cu ajutorul manualelor ci prin jocuri, prin care să învețe lucruri care le sunt utile în clasa I. Spațiul clasei ar trebui să fie împărțit în 2, cel cu bănci și spațiul de joacă, unde copiii aplică prin joc ceeea ce îi învață învățătoarea. Stau 4 ore la școala, ora este de 35 de minute”, a declarat Andronescu.
Având în vedere că programul școlar se termină la ora 12:00, față de grădiniță, unde copiii aveau program prelungit, ministrul a spus că lucrează la un program after-school, pentru a-i ajuta pe părinți.
În ceea ce privește lipsa autorizației sanitare, pe care mii de școli nu o au, Ecaterina Andronescu a declarat că acele unități sanitare se află în sate unde nu se află apă curentă și prin urmare, nici în școli nu există.
„La nivel national, 2.400 de scoli și nici nu puteau să obțină autorizația, chiar dacă sunt reabilitate. În legesunt impuse 2 obiective pe care nu le putem îndeplini în toate școlile, apă curentă în școală , iar grupurile sanitare să fie în școală, chiar dacă multe sunt reabilitate. În unele localități nu există apă curentă, deci nici în școală nu există. Anul viitor trebuie să avem aceste obiective țintite”, a mai spus ministrul Educației.