E oficial, zi liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Cine și cum beneficiază de această facilitate

Publicat: 26 07. 2021, 23:37
Actualizat: 26 07. 2021, 23:42
Mai multe doze de vaccin anti-COVID-19 din serurile produse de AstraZeneca și Pfizer-BioNTech, în 18 iunie 2021, la o unitate medicală din Toronto, Canada. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nathan Denette

Legea care prevede acordarea unei zile libere pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 primită a fost publicată luni în Monitorul Oficial și se aplică tuturor angajaților, fie ei din sistemul public sau din cel privat, dar și studenților sau cadrelor militare.

În funcție de tipul de vaccin, o persoană poate primi două zile libere, având în vedere că la trei din cele patru vaccinuri folosite în România finalizarea schemei presupune administrarea a două doze. Excepția este serul de la Johnson & Johnson.

Legea privind ziua liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată, publicată în Monitorul Oficial

Concret, legea prevede câte o zi liberă, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și din cel privat, potrivit HotNews.ro.

Elevii și studenții primesc câte o zi de scutire de la frecventarea cursurilor pentru fiecare doză efectuată. În cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști, actul normativ prevede câte o zi de permisie pentru fiecare doză.

Aceste zile libere se acordă la cerere, iar prevederile nu se aplică pentru angajații din sistemul public și privat, respectiv cadrelor militare dacă persoanele în cauză sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinței de vaccinare. Dacă ziua liberă și cea a vaccinării coincid, persoanele în cauză trebuie să depună adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De prevederile actului normativ beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului sau, după caz, a persoanei cu dizabilități.

Dacă este vorba despre familii monoparentale, în declarația pe proprie răspundere trebuie menționat faptul că părintele

Angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor liberepe care urmează să le solicite, astfel încât să nu fie afectată semnificativ activitatea angajatorului.

Campania națională de vaccinare a început pe 27 decembrie 2020, iar până luni seară au fost vaccinate peste 4,95 milioane de persoane, conform celor mai recente date. Dintre acestea, aproape 4,8 milioane au fost vaccinate în schemă completă.