Dușa: Aplicațiile militare sunt un răspuns la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO. Prezenţa prin rotaţie a militarilor NATO face România vizibilă

Dușa: Aplicațiile militare sunt un răspuns la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO. Prezenţa prin rotaţie a militarilor NATO face România vizibilă

România va continua exercițiile militare alături de Statele Unite și ceilalți aliați NATO, iar aplicaţiile din ultima vreme au venit ca un ”răspuns la ceea ce se întâmplă pe flancul estic al NATO şi UE”, a declarat Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale.

Dușa se află la Arad pentru a participa la un exercițiu organizat de militarii români și americani, informează Mediafax. Cu această ocazie, el a precizat că astfel de exerciții vor mai avea loc drept „răspuns” la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO.

„Continuăm să organizăm exerciţii de pregătire în comun, este o formă de răspuns a NATO la ceea ce se întâmplă pe flancul estic al NATO şi UE. Prezenţa prin rotaţie a militarilor NATO, mai ales prin parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA, face România vizibilă în acest an şi credem că pregătirea în comun este foarte utilă pentru a asigura capacitatea operaţională a forţelor NATO şi Armatei Române”, a declarat Ministrul Apărării.

Întrebat cum comentează ultimele afirmații ale oficialilor ruși privind scutul antirachetă de la Deveselu, Mircea Dușa a reafirmat poziția României.

”Am mai făcut precizări pe acest subiect, discuţii de felul acesta şi propaganda făcută de Rusia sunt la ordinea zilei. De foarte mult timp, din momentul în care România a fost invitată să adere la NATO, au fost asemenea afirmaţii. Încă o dată precizez că scutul anti-rachetă de la Deveselu este o capabilitate strict defensivă, care are drept obiect apărarea spaţiului aerian al flancului estic şi sud-estic al NATO împotriva rachetelor balistice”, a insistat Dușa.

Cât despre exericițiul militar care are loc la Arad, Ministrul a susținut că este ”oarecum unicat”.

”De şapte ani nu s-a organizat un exerciţiu de trecere a unui râu pe un pod de pontoane, pentru că nu existau bani. Este o experienţă inedită şi pentru militarii din SUA prezenţi aici cu tehnica din dotare”, a mai spus acesta.

Mircea Duşa a participat, în zona localităţilor arădene Mândruloc şi Frumuşeni, la exerciţiul ”Dragon Crossing România 2015“, care a avut ca scop demonstrarea interoperabilităţii dintre armatele României şi Statelor Unite ale Americii şi dezvoltarea capacităţii de planificare, conducere şi executare a operaţiilor de trecere a cursurilor de apă.

La acest exercițiu au participat 150 de militari americani cu 37 de mijloace tehnice de luptă şi peste 250 de militari din Forţele Terestre Române, cu 85 de mijloace tehnice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`