Concediul de creștere a copilului este acordat pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea acestuia sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor cu grad de handicap. Concediul poate fi luat de oricare dintre părinții copilului.
În 2023, durata în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului este modificată. Celălalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este mama sau tatăl salariat, are posibilitatea de a avea cel puțin două luni de concediu, potrivit romaniatv.net.
Inițial, legislația prevedea doar o lună de concediu pentru celălalt părinte.
„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare. Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.
La art. III alin.(2) din OUG nr.164/2022 este o eroare de redactare, care se va corecta ulterior”, a explicat Gabriela Iova, director al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor.