După noile restricții impuse de Grecia, turismul elen are de suferit. Rezervările au scăzut cu 50%
Noile măsuri impuse pentru accesul în Grecia, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, au provocat un nou val de anulări ale vacanțelor rezervate.
Mai exact, insulele înregistrează un minim istoric al rezervărilor, pe fondul amplificării ezitării în ceea ce privesc călătoriile atât ale cetățenilor eleni, cât și străini.
Situația s-a deteriorat după decizia guvernului grec de a impune obligativitatea prezentării unui test negativ pentru coronavirus la vama Promachonas, cu 72 de ore înainte de sosire. Testul trebuie să fi fost realizat de laboratoare de referință din țara de origine sau de tranzit sau de laboratoare publice sau private din țara respectivă, care au fost certificate de autoritatea națională competentă a țării. Totodată, turiștii trebuie să prezinte la frontieră un certificat de diagnostic în limba engleză, care să includă numele lor și pașaportul sau codul numeric personal.
Unul dintre cei mai răi ani pentru turismul grecesc
„După adoptarea măsurii cu privire la efectuarea unui test negativ cu 72 de ore înainte, rezervările au scăzut cu 50%. Gândiţi-vă că şi aşa nordul Greciei avea un grad mediu de ocupare de aproximativ 40% pentru luna curentă și că într-o singură seară anulările masive au scăzut gradul de ocupare la 20%”, a declarat Președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor, Grigoris Tassios, citează insider.gr.
„Acest lucru s-a întâmplat din două motive. Pe de o parte, pentru că unii călători nu au avut timp să facă testul, iar alţii nu au putut, deoarece testele disponibile în România și Bulgaria, de exemplu, sunt puține, iar pe de altă parte, deoarece testele sunt scumpe, între 70 şi 100 de euro”, a mai adăugat acesta, punându-și speranțele în luna august.
Practic, unitățile hoteliere trăiesc unul dintre cei mai răi ani din istoria lor, iar multe se gândesc să își închidă porțile la sfârșitul lunii august. Experții din domeniu spun că preţurile din septembrie și octombrie nu au sustenabilitate decât dacă există un grad de ocupare a hotelului de 60% -70%, spre deosebire de iulie, august, când un hotel rezistă și cu un grad de ocupare de 40% – 50%.
Potrivit lui Grigoris Tassios, din totalul de 10.000 de unități hoteliere ale Greciei, 7.000 au primit până în prezent un certificat de aplicare a protocoalelor de sănătate. Cu toate acestea, în realitate, unitățile deschise sunt în număr de aproximativ 5.000, adică 50% din capacitatea de cazare a țării.
Noi restricții impuse în Grecia
Grecia a decis vineri seară să impună utilizarea obligatorie a măștilor în supermarketuri, atât pentru personalul de lucru, cât și pentru clienți. Măsura luată pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus a intrat în vigoare sâmbătă, 18 iulie 2020.
„Utilizarea unei măști non-medicale în supermarketuri de către angajați și consumatori este obligatorie”, a transmis secretarul general.
Cei care încalcă măsura urmează să fie amendați cu 150 de euro, scrie Keep Talking Greece.
Certificate false de teste negative pentru COVID-19, găsite la frontiera Promachonas
Săptămâna trecută, la punctul de trecere a frontierei din Bulgaria înGrecia, Promachonas, au fost identificate documente false care certifică un test negativ pentru COVID-19.
Potrivit postului de televiziuneMeha TVpentru o sumă de 30 de euro, unii turiști au vrut să evite astfel o plasare în izolare pe o perioadă de 24-36 de ore sau o plasare în carantină pe o perioadă de 14 zile, într-un hotel special destinate pacienților infectați cu noul coronavirus.
În funcție de tipul unității de testare, dacă este de stat sau privată, precum și în funcție de durata aflării rezultatelor,prețurile variază considerabil. Astfel românii care aleg DSP-urile pentru efectuarea testelor pentru deistarea noului coronavirus trebuie să scoată din buzunar 250 de lei, iar aflarea rezultatului poate dura între 48 și 72 de ore, așa cumau declaratpentru B1.RO un reprezentant al DSP Vrancea.
Cei care optează însă pentru clinicile private din București sau din marile orașe, trebuie să știe că prețul unui test variază între 280 și 350 de lei. Cel de 350 de lei este un test al cărui rezultat este primit în 24 de ore, iar la cel de 280 de lei rezultatul este primit în 48 de ore.