După fermieri și apicultori, și pescarii de la Marea Neagră cer ajutorul Guvernului pentru a-și putea continua activitatea. „Chiar suntem într-o situație disperată astăzi”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizației de Pescari de la Marea Neagră. Acesta a mai susținut că există o lege adoptată încă de acum câțiva ani ce prevede ajutoare pentru pescari, dar Guvernul, prin Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea (PSD), tot amână aplicarea ei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Pe lângă compensații, ar trebui să ne acorde niște facilități. Pescuitul la Marea Neagră e într-o situație foarte grea. De exemplu, acum 3 – 4 ani făceam la mare capturi de 10.000-11.000 de tone, anul trecut – 2.260. Nu avem nicio facilitate, nu avem subvenții, nu avem ajutoare de la statul român și de când a apărut războiul din Ucraina, după ce cât de cât ne-am revenit după COVID, din cauza războiului din Ucraina noi suntem foarte afectați, tot timpul se găsesc mine pe mare, nu mai avem curaj să pescuim noaptea din cauza minelor și a fricii, nu avem nicio facilitate privind angajările, scutiri măcar de impozite pe salarii, cum s-au dat la construcții sau în IT. Avem și noi nevoie de un ajutor din partea statului român și a comunității europene.
N-avem nicio soluție (din partea Guvernului), tot am așteptat, am avut o lege acum trei ani aprobată în Parlament, aprobată de Guvern, în care ni s-a zis că statul român, la fiecare tonă de pește pescuit din mare, ne va da un ajutor de circa 200 de euro/tonă. Acea lege, de 2 – 3 ani Ministerul Agriculturii tot o amână, tot nu vor s-o aplice”, a declarat Laurențiu Mirea.
„Deci chiar suntem într-o situație disperată astăzi. Noi acum, în România, prima dată trebuie să salvăm pescuitul tradițional românesc la mare. După ce că producția noastră foarte mică comparativ cu importurile de pește, dacă nici această tradiție nu o conservăm și nu o ajutăm ca stat, în fiecare an micii pescari costieri dispar, se lasă de activitate.
Pe tineri nu putem să-i convingem să-i aducem în pescuit pentru că motorina s-a scumpit, nu avem nicio facilitate privind subvențiile, nu avem niciun ajutor, nici măcar reducere de taxe pe salarii să ținem viu acest sector, să nu dispară.
Suntem în faza să dispară pescuitul tradițional la mare”, a mai declarat președintele Federației Organizației de Pescari de la Marea Neagră, pentru B1 TV.