Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu ministrul forţelor armate din Franţa, Sebastien Lecornu, context în care înaltul oficial francez a anunţat decizia de dislocare a unei escadrile de avioane de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliţie aeriană în România, menționează Guvernul într-un comunicat.
Conform specialiștilor, avioanele Rafale pot fi echipate cu o gamă diversificată de muniție – la nevoie și cu armament nuclear – fiind între cele mai bune aeronave militare din lume.
Măsura vine pe fondul deciziilor de la finalul summitului NATO de la Madrid din 29-30 iunie 2022, când președintele francez Emmanuel Macron a anunțat instalarea unei prezenței militare franceze pe termen lung în România cu “o brigadă care poate fi activată în caz de nevoie” și “cu sisteme cu rază medie de acțiune”.
„Cu această ocazie, au fost discutate elementele concrete din cadrul Parteneriatului Strategic româno-francez, care a cunoscut o aprofundare rapidă în ultimele luni, după asumarea de către Franța a statutului de națiune cadru pentru Grupul de luptă din România, precum și în contextul elementelor de descurajare și apărare din agenda NATO, conform conceptului strategic adoptat la Madrid, în această vară, care se concentrează pe nevoile de securizare a Mării Negre.
Premierul României a mulțumit părții franceze pentru decizia promptă și oportună de a deplasa capabilități militare în țara noastră, constând în militari și tehnică de luptă, inclusiv blindate de infanterie, tancuri și sistemul anti-aerian MAMBA.
Ministrul Forțelor Armate din Franța a subliniat continuarea misiunilor de apărare aeriană în România cu aeronave de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliție aeriană.
În cadrul dialogului, au fost prezentate, în detaliu, evoluțiile și situația din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina. Totodată, au fost analizate consecințele asupra securității militare, energetice, alimentare, care au generat instabilitate statelor din regiune, în primul rând, Republicii Moldova.
Cei doi oficiali și-au exprimat preocuparea pentru tulburările sociale și politice gestionate de Guvernul pro-european de la Chișinău și au manifestat susținerea pentru Republica Moldova” menționează comunicatul Guvernului.
Ministrul forţelor armate din Franţa, Sebastien Lecornu, efectuează o vizită oficială în România. Cu acest prilej a inaugurat alături de noul ministru al MAPN, Angel Tîlvăr, sediul grupului de luptă al NATO din România, de la Cincu.
Oficialul francez s-a întâlnit totodată cu președintele Klaus Iohannis, pe care l-a asigurat că Franţa rămâne pe deplin implicată în asigurarea securităţii flancului estic al NATO.
Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO dislocat la Cincu dar condus de Franța.
Ca urmare a deciziei președintelui Emmanuel Macron, care a dispus suplimentarea prezenței militare a Franței în România, pe flancul estic al NATO, au fost dispuse aici două companii de vehicule blindate și un escadron de tancuri Leclerc.
După summitul extraordinar din 25 februarie, la o zi după invazia militară a Rusiei în Ucraina, NATO a declanșat planurile de apărare ale Alianței, inclusiv pentru România, și a activat, prima dată în istorie, Forța sa de Reacție Rapidă prin trimiterea în România a unui detașament de 500 de militari din partea Franței, țara care asigură comanda militară a acestei forțe de până la 40.000 de soldați.
La 1 mai, s-a constituit grupul de luptă al NATO din România condus de Franța prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.