După codul roșu de caniculă sunt așteptate fenomene periculoase. Specialiștii avertizează asupra exploziilor solare

După codul roșu de caniculă sunt așteptate fenomene periculoase. Specialiștii avertizează asupra exploziilor solare
Foto: Pixabay.com

România se confruntă cu un val de caniculă fără precedent, temperaturile depășind 40 de grade la umbră. Astfel, specialiștii avertizează că urmează exploziile solare.

Unul dintre cei mai călduroși ani din ultima decadă

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a transmis că românii ar putea avea parte de unul dintre cei mai călduroși ani, din ultima decadă.

„Cred că trebuie să luăm în considerare că tiparele de vreme extremă pot deveni tipare de vreme normală. Calculam prin media temperaturilor din perioada 1 ianuarie până în prezent și înregistrăm deja 12,2°C pe aceste șase luni și jumătate, perioada similară a celui mai cald an 2023 în țara noastră avea 10,0°C iar media climatologică 9° iată, deja, față de cel mai călduros an 2023, ne situăm cu 2,2° mai mult. Nu excludem ca 2024, așa cum arată și datele la nivel mondial, să fie, din nou, în această serie de ani consecutivi, cei mai călduroși.” a declarat specialistul ANM, scrie Gândul.

Specialiștii avertizează asupra exploziilor solare

Astfel, meteorologii au avertizat asupra exploziilor solare, fenomen care se manifestă sub forma unei furtuni magnetice pe suprafața Soarelui, ce apare asemenea unui punct luminos, însoțit de o erupție gazoasă de suprafață

Erupțiile solare eliberează cantități mari de particule de energie înaltă și gaze fierbinți. Fenomenul poate afecta sistemul de comunicații și, desigur, sănătatea oamenilor, care se expun la razele UV.

În acest context, Elena Mateescu a menționat că „trebuie să luăm în considerare expunerea la soare între orele 11:00 și 5, astfel încât să evităm aceste posibile arsuri de piele care pot apărea ca urmare a expunerii mult timp îndelungat. Medicii nu întâmplător recomandă limitarea expunerii, mai ales a copiilor, și chiar și a persoanelor cu afecțiuni”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)