După cât timp te poți urca la volan după ce ai consumat alcool? Recomandările unui medic legist

Publicat: 07 10. 2024, 09:58
Actualizat: 07 10. 2024, 09:59
Sursa foto: Pixabay

Foarte multe persoane au impresia că dacă consumă alcool toată noaptea și dimineața următoare se urcă la volan, efectul acestuia a dispărut. Totuși, această opinie generală este total falsă, iar un medic legist a explicat că abia după un interval de timp mult mai lung de la ultimul consum șoferii se pot urca iar la volan.

Care este durata de eliminare a alcoolului din organism

Medicul legist a explicat că șoferii ar trebui să aștepte aproximativ 12 ore de la ultimul consumul de băuturi alcoolice pentru a se urca iar la volan, conform adevărul.ro. 

Totuși, durata procesului de eliminarea alcoolului din organism depinde de mai mulți factori, precum greutatea persoanei, tipul de băutură, dar și durata în care a fost consumată băutura.

„Am întâlnit multe persoane care consumă alcool până târziu în noapte, să zicem ora 23:00, 24:00, și când vorbim de consum nu mă refer la un pahar de vin, iar a doua zi dimineață, la 7:00, se trezesc și pleacă cu mașina, acolo unde au treabă.”

„Ei bine, cred că acel interval, de șase-șapte ore, nu este suficient pentru a metaboliza întregul alcool ingerat și există mari șanse ca un eventual test al alcoolului pur în aerul respirat să iasă pozitiv. Cel mai probabil și valoarea din sânge a alcoolului va fi una pozitivă”, susține doctorul în videoclip.

„Le recomand tuturor celor care consumă alcool până târziu în noapte să aibă măcar un interval liber de 10-12 ore de la ultimul consum, până în momentul în care se vor urca la volan”, a concluzionat acesta.

În general, viteza de eliminarea alcoolului din sînge este de 16 mg alcool / 100 mililitri sânge/ oră. Astfel, o persoană care are o alcoolemie de 1,6% are nevoie de cel puțin 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie de 0,0%

Ce efecte declanșează alcoolul în organism

Alcoolul este o substanță psihoactivă, care este absorbită relativ puțin în stomac și mai mult la nivelul intestinului subțire. Consumul de alcool declanșează o serie de reacții complexe în organism, precum alterarea sistemului nervos, muscular și hormonal.

Aceste efecte vin după ce organismul se luptă pentru a descompune alcoolul și pentru a-l face mai inofensiv pentru organism. Absorbția alcoolului începe de la nivelul mucoasei bucale, ulterior fiind distribuit în întregul organism, prin toate organele și țesuturile corpului, după care este metabolizat cu ajutorul enzimelor hepatice.

Acesta este un proces de durată, de aceea unii șoferi prezintă o alcoolemie ridicată și la câteva ore după ce au consumat propriu-zis o băutură alcoolică.