După cât timp te poți urca la volan după ce ai consumat alcool? Recomandările unui medic legist

După cât timp te poți urca la volan după ce ai consumat alcool? Recomandările unui medic legist
Sursa foto: Pixabay

Foarte multe persoane au impresia că dacă consumă alcool toată noaptea și dimineața următoare se urcă la volan, efectul acestuia a dispărut. Totuși, această opinie generală este total falsă, iar un medic legist a explicat că abia după un interval de timp mult mai lung de la ultimul consum șoferii se pot urca iar la volan.

Care este durata de eliminare a alcoolului din organism

Medicul legist a explicat că șoferii ar trebui să aștepte aproximativ 12 ore de la ultimul consumul de băuturi alcoolice pentru a se urca iar la volan, conform adevărul.ro. 

Totuși, durata procesului de eliminarea alcoolului din organism depinde de mai mulți factori, precum greutatea persoanei, tipul de băutură, dar și durata în care a fost consumată băutura.

„Am întâlnit multe persoane care consumă alcool până târziu în noapte, să zicem ora 23:00, 24:00, și când vorbim de consum nu mă refer la un pahar de vin, iar a doua zi dimineață, la 7:00, se trezesc și pleacă cu mașina, acolo unde au treabă.”

„Ei bine, cred că acel interval, de șase-șapte ore, nu este suficient pentru a metaboliza întregul alcool ingerat și există mari șanse ca un eventual test al alcoolului pur în aerul respirat să iasă pozitiv. Cel mai probabil și valoarea din sânge a alcoolului va fi una pozitivă”, susține doctorul în videoclip.

„Le recomand tuturor celor care consumă alcool până târziu în noapte să aibă măcar un interval liber de 10-12 ore de la ultimul consum, până în momentul în care se vor urca la volan”, a concluzionat acesta.

În general, viteza de eliminarea alcoolului din sînge este de 16 mg alcool / 100 mililitri sânge/ oră. Astfel, o persoană care are o alcoolemie de 1,6% are nevoie de cel puțin 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie de 0,0%

Ce efecte declanșează alcoolul în organism

Alcoolul este o substanță psihoactivă, care este absorbită relativ puțin în stomac și mai mult la nivelul intestinului subțire. Consumul de alcool declanșează o serie de reacții complexe în organism, precum alterarea sistemului nervos, muscular și hormonal.

Aceste efecte vin după ce organismul se luptă pentru a descompune alcoolul și pentru a-l face mai inofensiv pentru organism. Absorbția alcoolului începe de la nivelul mucoasei bucale, ulterior fiind distribuit în întregul organism, prin toate organele și țesuturile corpului, după care este metabolizat cu ajutorul enzimelor hepatice.

Acesta este un proces de durată, de aceea unii șoferi prezintă o alcoolemie ridicată și la câteva ore după ce au consumat propriu-zis o băutură alcoolică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:15 - Prin ce a putut să treacă un român după ce a lăsat o recenzie negativă la un hotel din Grecia: „Mă trezesc azi cu mail de la avocatul hotelului”
12:07 - Kazahstanul a aprobat un plan de construire a primei sale centrale nucleare, printr-un referendum. Cetățenii și-au depășit spaima cu privire la expunerea la radiații
11:54 - Alternativa lui ÎPS Teodosie pentru românii care merg la sală: „Nu există exercițiu fizic mai binefăcător și mai complet”
11:48 - Bruxelles a dat o nouă lege privind mașinile diesel. Măsura a fost adoptată după ce mai multe state au adus în discuție interzicerea lor
11:39 - Nobel 2024: Cercetarea cancerului, medicamentele cardiovasculare, microscopul la scară atomică, scriitoarea chineză Can Xue și agenția UNRWA pentru palestiniei printre candidații preferați pentru premii
11:36 - Gabriel Zetea: PSD n-are absolut nicio implicare în deciziile CCR. Judecătorii au fost votați și de PSD, dar și de PNL / PNL și USR s-au transformat în cei mai mari susținători ai Dianei Șoșoacă. O lipsă de maturitate (VIDEO)
11:13 - Cum s-a ales un tânăr de 22 de ani cu dosar penal? Acesta a comis o ilegalitate la pescuit
11:09 - Gimnasta româncă, multiplă campioană la gimnastică artistică, Simona Amânar, împlinește 45 de ani. Numele ei e purtat de una din cele mai dificile sărituri din lume
11:08 - Primarul Cristian Matei din Turda, acuzat de ANI de conflict de interese. Edilul ar fi angajat pentru primărie o societate de avocatură cu care avusese și el contract
10:57 - Cum a reușit un taximetrist să împiedice o escrocherie a unui român de 62 de ani în Elveția? Ce voia să facă bărbatul