Autostrăzile României, sat fără câini! După 25 de ani de la Revoluție, abia avem 700 de kilometri de autostradă funcționali și aproximativ 270 de kilometri în execuție. Cu toate declarațiile politice referitoare la importanța infrastructurii, an de an, investițiile scad. Așa a reușit România performanța ca în 2015 o singură autostradă să ne lege de o țară vecină, Ungaria. Dacă la unguri se merge pe autostradă până în Austria, la noi, autostrada se termină după câțiva zeci de kilometri, în haos.
Promisiunile nu ţin loc de drumuri şi nici de dezvoltare economică. Şi totuşi, de 25 de ani jurămintele politicienilor au ţinut loc de autostrăzi şi au adus pierderi economice importante.
“Suntem necompetitivi la nivel european. Investiţiile statului scad, în acelaşi timp nefăcându-se cofinanţarea de la stat. Nu încep proiectele ,nu atragem nici fondurile europene, înseamnă miliarde bune, undeva la 5-10 miliarde de euro anual pe care statul nu le investește. Fără niciun efect de multiplicare, asta ar fi putut să însemne undeva la 6-7% din PIB, este absolut imens!”, spune analistul economic Dragoș Cabat
După 25 de ani, România aproape că nu există pe harta autostrăzilor europene. Doar la Nădlac, de puţină vreme, am reuşit să ne conectăm cu Ungaria. În rest, cu Moldova, cu Serbia sau Ucraina, legăturile lipsesc. Iar în privinţa Bulgariei, lipsa şoselelor s-a văzut în cozile de zeci de kilometri care s-au format la podul Giurgiu-Ruse.
Nicio autostradă nu străbate țara de la Est la Vest sau de la Nord la Sud. Prioritate absolută, coridorul IV pan european, este incomplet. Lipseşte tronsonul de 120 de kilometri, Pitești-Sibiu. Asta chiar dacă investitorii mari ai României, în frunte cu Renault sau ford, dar şi alţi posibili investitori, ne cer asta.
“Pe vremea când Ungaria se lega de Germania, noi spuneam că nu ne trebuie. Deși ne trebuia. Și atunci tot 55 km era vitezia media a unui transportator. E faliment curat! Dacă lucrăm afară facem 14.000 de km, dacă lucrăm în țară facem 6-7000 de km”, a declarat Florica Muha, manager firmă de transport.
În loc de coridorul IV, ni s-a promis Comarnic-Braşov. O autostradă concesionată de trei ori. De fiecare dată fără succes. Autoritățile insisită însă. Acum s-au licitat primii 20 de kilometri. Comarnic-Predeal. La ce folosește? Greu de spus. Poate doar intereselor de grup, acuză specialiștii.
“Nu a existat decizia politică și puterea politică necesară ca să transformăm România într-o formă administrativă legată”, afirmă Ion Lixandru, reprezentant transporturi.
După 25 de ani de promisiuni electorale, făgăduielile s-au transformat în Masterplan. O poveste de zeci de miliarde de euro care ar trebui să ne umple de autostrăzi. Greu de crezut în condițiile în care în 2014, când s-au inaugurat aproximativ 50 de kilometri de autostradă, CNADNR a avut un profit de aproape 100 de milioane de euro. Bani care, în mod normal, trebuiau investiți în drumuri.
În timp ce noi ne lăudăm cu ce „o să facem”, chinezii au construit o autostradă.prin apă, pentru că pot!