Dunărea, periculos de scăzută! Bărcile eșuează pe dunele de nisip, în mijlocul fluviului: „Așa ceva nu am văzut”

Publicat: 20 10. 2023, 20:37
Actualizat: 20 10. 2023, 21:07
Sursa Foto: Captură Video

Situația este critică pe Dunăre! Se pare că în partea de sud a țării nivelul fluviului a scăzut semnificativ, astfel că pe multe porțiuni au apărut dune mari de nisip.

În consecință, Vama Bechet s-a închis timp de două săptămâni. Mai mult decât atât, șoferii cu camioane mari trebuie să meargă la Calafat, pentru traversare, iar acolo cozile se întind pe zeci de kilometri, notează stirileprotv.ro.

Bărcile eșuează pe dunele de nisip, în mijlocul fluviului

În mod clar unele porțiuni din Dunăre au fost afectate atât de tare de secetă, încât pescarii au rămas cu barca pe bancurile de nisip, chiar pe mijlocul fluviului.

„Deci am crescut aici, am făcut baie aici, am îmbătrânit aici, și așa ceva nu am văzut, atât de scăzută!”, a declarat Fănel Bondoc, pescar, pentru sursa menționată.

Rămâne închis traficul fluvial pe Dunăre, la Vama Bechet

În aceste condiții, persoanele care vin cu tirurile pline cu marfă sunt nevoite să meargă la Calafat pentru a traversa fluviul, însă până acolo cozile sunt kilometrice.

„Atunci când se termină programul rămâi pe marginea drumului. Aici și dormim, traficul pe lângă tine, tot să te odihnești și mâine să pleci la muncă din nou…nu ai o toaletă, nu ai nimic”, a spus un șofer de tir.

Totodată, ținând cont de nivelului scăzut al fluviului, pescuitul la năvod și la setcă a fost interzis în Delta Dunării.

„Lacurile din interiorul complexelor lacustre sunt cu niveluri extrem de scăzute”, a transmis Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.

La Isaccea debitul Dunării din ultima săptămână a fost  de 2.500 de metri cubi pe secundă, foarte aproape de minimul istoric din 1900, când a fost de 2.000 mc/sec. Practic, nivelul fluviului ar trebui să fie de trei ori mai mare.

„Sunt aproape trei luni de secetă în Europa estică și centrală, și o contribuție este dată și de seceta istorică pe care am avut-o anul trecut”, a mai precizat Alfred Vespremeanu, Stațiunea de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe.