Șefa DSP București, Cristina Pelin, a declarat, pentru Libertatea, că vor fi verifiat toate codurile de parafă începând din 2018 și până în prezent. Asta după dezvăluirile privind falsul chirurg estetician care a operat pacienți la mai multe clinici din Capitală, în ultimul an, deși are doar opt clase și nu a făcut studii medicale.
Întrebată de ce se verifică doar codurile de parafă din 2018 și nu toate, Cristina Pelin a explicat:”Vom începe cu 2018, pentru că sunt foarte multe coduri de parafă. Noi eliberăm foarte multe coduri de parafă. Și este o muncă… Să iei fiecare dosar, să te uiți dacă există toate documentele și-așa, sigur că e o muncă minuțioasă și care necesită timp. Și sigur că dacă vor mai fi găsite nereguli, vom extinde controlul. Eu sper să fie un caz izolat și să nu mai descoperim ceva. E regretabil. Am aflat și eu foarte târziu, la aproape un an după ce i s-a eliberat codul de parafă”.
Aceasta a mai spus că nu a fost informată până acum de Colegiul Medicilor cu privire la cazul lui Matteo Politi.
”Pe mine personal nu (m-au informat – n.r.). Sigur, ei ar fi trebuit să mă informeze probabil și oficial, dar eu n-am primit nici o solicitare oficială cu privire la acest lucru. Ei și-au luat măsurile lor și este corect… Au informat Parchetul. Și după, a apărut acest cod de parafă care într-adevăr a fost acordat în baza unor documente neconforme procedurii noastre și legii”, a mai spus șefa DSP București.
În acest context, amintim că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, că nu ştie câte cazuri de falşi medici mai pot fi întâlnite în sistemul medical din România.
„Nu ştiu şi în acest moment aceste practici mă pun pe gânduri. Primul pas pentru a accede în meseria din medic pentru un străin este să vină la Ministerul Sănătăţii cu o diploma, pe care Ministerul Sănătăţii o recunoaşte”, spus Pintea.
„Eu personal voi face tot ce trebuie legal, am început cu Direcţia de Sănătate Publică unde o funcţionară a dat un cod de parafă fără documente. Mai departe, la spitale lucrurile se complică. Va trebui să intre în scenă şi Colegiul Medicilor, pentru că vreau să precizez că nici Colegiul Medicilor şi nici Ministerul Sănătăţii nu şi-au dat girul asupra acestui personaj, dar va trebui să colaborăm şi să găsim soluţii. Clinicile sunt responsabile faţă de pacienţi. În acest moment identificăm pacienţii la nivelul ministerului, cei care au trecut prin mâinile acestui pseudomedic”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Italianul Metteo Politi, fără studii de specialitate, s-a dat drept medic în România şi a convins mai multe clinici private să-l lase să intre în sala de operaţie. Bărbatul are doar opt clase absolvite și a fost condamnat în Italia după ce a pretins că este cardiolog. (Detalii AICI)
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.