După luni întregi de tăcere, trei bebeluşi care şi-au pierdut viaţa la doar câteva zile de la naştere şi anchete lăsate fără răspuns, autorităţile recunosc oficial prezenţa infecţiilor intraspitaliceşti la Maternitatea din Suceava, informează B1 TV. Direcţia de Sănătate Publică a confirmat prezenţa stafilococului care a dus la moartea a trei nou-născuţi. Răpuşi de durere, părinţii i-au arătat cu degetul pe doctori, pe care îi consideră responsabili de moartea copiilor lor. S-a sesizat şi Colegiul Medicilor, care însă, stupoare! După luni de anchetă i-a informat sec pe părinţi că acuzaţiile aduse doctorilor sunt nefondate. Ba mai mult, unui tată i s-a recomandat chiar să-şi incinereze copilul mort.
Trei bebeluşi morţi în decurs de doar câteva luni, părinţi disperaţi lăsaţi fără nicio explicaţie, medici care se disculpau şi anchete fără răspuns. Până acum. La şapte luni după ce un nou-născut a pierit la Maternitatea din Suceava, în urma unei infecţii intraspitaliceşti, detalii şocante despre situaţia din spital au ieşit la iveală. Direcţia de Sănătate Publică din Suceava a confirmat prezenţa stafilococului Piocianic la Spitalul Judeţean din localitate.
Cătălina Zorescu, director-adjunct la inspecţia sanitară, a recunoscut pentru jurnaliştii Gazetei Sporturilor că stafilocul a fost găsit în 60% din probele prelevate în primăvară. Şi mai şocant este faptul că medicul însuşi s-a infectat cu o astfel de infecţie spitalicească.
DSP a confirmat prezenţa stafilococului care a dus la moartea a trei bebeluși la Maternitatea din Suceava
#DIRECT_ONE_10h7y7#
Cel mai recent caz de acest gen este al bebeluşului Lucas. Copilul s-a născut în august, la Spitalul Judeţean din Suceava. A fost externat după trei zile, însă situaţia s-a înrăutăţit brusc, iar pe 17 august a murit. Părinţii sunt siguri că bebeluşul lor a luat o infecţie din spital, însă medicii nu le-au spus nici până astăzi cauza morţii.
"Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nu ne-a explicat nimeni de ce s-a îmbolnăvit copilul nostru. I-am solicitat directorului Tiberius Brădăţan fişa medicală a lui Lucas ca să înţelegem ce a avut şi de ce a murit, dar acesta ne-a ameninţat că ne dă în judecată pentru hărţuire dacă îl mai deranjăm", povestește Nicolae Paparuş, tatăl lui Lucas.
După presiuni ale jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, reprezentanţii spitalului au dat un comunicat în care spun că micuțul fusese infectat cu E.coli comunitar.
"Din produsele biologice recoltate s-au izolat pe mediile de cultură colonii de Escherichia coli comunitară sensibile la 11 din cele 12 antibiotice testate. Din informaţiile pe care le avem organizaţia profesională a medicilor nu a constatat existenţa unei culpe medicale", se arată în comunicat.
Cazul lui Lucas nu este singular. Primul din acest an a fost cel al lui Vasile, un băieţel care a venit pe lume la 25 februarie. La naştere avea 3,9 kilograme şi era un copil sănătos. A doua zi, însă, părinţii au fost sunaţi de la spital şi anunţaţi că bebeluşul nu se află într-o stare bună. Copilul a murit în noaptea următoare.
Medicul Andreea Botezan a negat că ar fi încercat să-i convingă pe părinţi să-şi incinereze fiul, dar a menţionat că aceasta este o modalitate legală pentru care de obicei mama trebuie să semneze. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât soţul doctoriţei Botezan, medicul Adrian Botezan, a fost membru al comisiei disciplinare din cadrul Colegiului Medicilor care a analizat circumstanţele în care a murit nou-născutul. Comisie care a dat un verdict sec: "acuzaţii nefondate".
Gheorghe Borceanu, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că medicul care a propus incinerarea a procedat corect: ”Atât cât înțeleg din ceea ce am aflat acum, în legătură cu afirmația despre o posibilă incinerare, există o procedură legală de incinerare care prevede incinerarea sau preluarea de către familie a corpului și înmormântat cu cele creștinești. Nu știu dacă acel nou născut a apucat să fie botezat, dar procedura de incinerare există și nu este făcută pentru a ascunde ceva. Există și această procedură”.