Drona care a stat o zi în Portul Constanța, în apropierea unor petroliere, avea la bord o jumătate de tonă de explozibil
Drona navală descoperită la sfârșitul săptămânii trecute de Agenția de Salvare pe Mare și care a fost ținută aproape o zi în Portul Constanța, în apropierea unor petroliere, avea la bord o jumătate de tonă de explozibil. Informația a fost publicată de NavalNews, site de specialitate din Franța, sub semnătura unuia dintre cei mai credibili specialiști în domeniul naval, informează TVR Info. Chiar autoritățile recunosc că a fost un incident periculos.
Autoritățile române au ținut o dronă cu explozibil în apropierea unor petroliere
Drona navală a fost descoperită pe 3 aprilie și tractată cu o navă a Agenției de Salvarea a Vieții pe Mare până în Portul Constanța, în apropierea unor petroliere, unde a stat o zi.
Ulterior, drona a fost din nou tractată și dusă în Poligonul Capu Midia, unde a fost detonată de pirotehniștii Armatei și ai SRI. Explozia a fost atât de puternică încât mai multe persoane s-au speriat de zgomot și au sunat la 112.
NavalNews informează că drona avea la bord încărcătura explozivă a unei rachete anti-navă sovietice, aproximativ 500 de kg. Cel mai probabil, ambarcațiunea era ucraineană, însă specialiștii nu exclud nici să fi fost rusească.
Autoritățile recunosc că a fost un incident periculos
„O încărcătură de 400 de kg poate produce mai ales într-un port o explozie puternică și efectul poate fi extrem de periculos pentru întreaga infrastructură”, a declarat Cdor (r) Valentin Mateiu, pentru TVR Info.
De altfel, chiar reprezentanții statului au spus că a fost o situație periculoasă. Nu au dorit, însă, să dea alte detalii.
„Ceea ce vă pot spune este faptul că, așa cum acționăm împotriva minelor marine care sunt un pericol deosebit de important, și aceste drone de suprafață sunt elemente periculoase”, a afirmat viceamiral Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale.
Jurnalistul Adelin Petrișor a întrebat Ministerului Apărării dacă după acest incident a schimbat procedurile de intervenție în astfel de cazuri, dar deocamdată nu a primit niciun răspuns.