Cum se face drojdia de casă? Maiaua naturală 100% se prepară ușor și ieftin cu doar câteva ingrediente
Nimic nu se compară cu gustul unei pâini făcute în casă. Pe lângă gust, și mirosul de pâine coaptă abia scoasă din cuptor este extrem de deosebit. În această perioadă, în plină pandemie de coronavirus, este indicat să ieșim cât mai rar cu putință din casă. Prin urmare, pentru a nu mai ieși să cumpărați pâine de la magazin, preparați-o singuri, acasă. Gustul este mult mai bun, și de asemenea, este și mai sănătoasă. Deși nu prea se găsește drojdie în magazine, tot veți putea face ca aluatul să creascăși fără drojdia cumpărată din supermarket. Pe internet veți găsi extrem de multe rețete pentru pâine cu drojdie preparată acasă, din diferite ingrediente. Noi vă vom spune o rețetă de drojdie pe care o puteți realiza simplu, acasă. Un impediment ar fi că procesul de preparare va dura cam 36 de ore. De aceea e indicat să știți deja când doriți să aveți pâinea pe masă ca să realizați compoziția drojdiei dinainte.
Toți s-au speriat că nu vor mai găsi pâine în magazine și din această cauză au mers și și-au făcut provizii cu ingredientele necesare pentru a face pâine acasă. De aceea, acum se găsescextrem de rar, în marile magazine,drojdia și făina.
Ca idee, în doar o săptămână, în toate magazinele din întreaga țară, s-au vândut două milioane de pachete de drojdie, de trei ori mai mult față de o perioadă normală.
Pentru a a realiza această drojdie, veți avea nevoie de doar câteva ingrediente, dar aveți grijă că acest amestec va trebui să stea la fermentat mai multe ore, la o anumită temperatură, conformsite-ului pofta-buna.com.
Este vorba despre maiaua de casă. Aceasta este un tip de drojdie 100% naturală. Poate fi folosit atât la prepararea aluatului pentru pâine, cât și pentru cozonac sau biscuiți.
De ce ingrediente ai nevoie?
100 g făină albă de forţă
100 g făină de secară sau făină integral
200 g apă
1 linguriţă miere
Cum se prepară Maiaua de casă
Pentru a prepara maiaua, trebuie să ai nevoie de multă răbdare și atenție. Procesul durează 36 de ore, abia atunci ea va fi numai bună pentru a prepara aluatul pentru pâine.
PASUL 1: În prima zi trebuie să amestecați într-un borcan de 800 g sau de 2 litri 100 g de făină albă, 100 g de făină de secară sau integrală, 1 linguriţă de miere şi 200 g de apă la temperatura camerei. Hidratarea este de 100%. Se pune deasupra o farfurie, ca să respire, şi apoi se lasă pe masă timp de 12 ore.
PASUL 2: După cele 12 ore o să observaţi că deasupra au apărut niște „bulbuci“ micuţi. Chiar dacă miroase uşor a acru, nu înseamnă că s-a stricat, ci e normal să fie așa. Ce trebuie să faceți acum este să folosiți iarăși 100 ml de apă la temperatura camerei și 100 g de făină albă. După asta, se amestecă toată compoziția, apoi lăsați la ferementat alte 12 ore.
Acest procedeu se repetă. Farfurioara o lăsați tot deasupra borcanului.
PASUL 3: După 36 de ore, drojdia ar trebui să fie gata. Vă puteți apuca de frământat aluatul.
Sfaturi pentru o maia perfectă
În primul rând, sub nicio formă nu băgați compoziția în frigider. Nu se pune nici pe calorifer și nici pe sobă.
În al doilea rând, temperatura în cameră trebuie să fie între 22-25 de grade Celsius, nu mai mult și nici mai puțin de atât.
În al treilea rând, făina pe care o veți folosi ar fi indicat să fie făină albă 100%.
În al patrulea rând, apa neapărat să fie apă plată, de izvor sau de la fântână, sub nicio formă să nu fie apă de la robinet.
În al cincilea rând, cu cât maiaua este mai veche şi mai bine „hrănită“ (se adaugă 100 g de făină albă şi 100 ml de apă), cu atât e mai puternică, iar pâinea va ieși mult mai pufoasă şi mai gustoasă.
Trebuie să știți faptul că atunci când maiaua îşi dublează volumul în trei ore, deja este gata.