Droguri vândute în dispozitive de vapat și dulciuri, copiilor și tinerilor din toată țara / Peste 120 de percheziții în București și în 23 de județe / Cum acționa gruparea

Publicat: 19 09. 2023, 15:23
Actualizat: 19 09. 2023, 16:10

Procurorii DIICOT Iași, în colaborare cu poliția, efectuează astăzi 121 de percheziții în 23 de județe și în București într-un dosar ce vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat și dulciuri cu potențial psihoactiv.

Operațiune de amploare în țară

În județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București au loc un total de 121 percheziții domiciliare.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu sfârșitul anului 2022, un grup de indivizi, inclusiv angajați sau persoane care dețin controlul asupra a două întreprinderi comerciale din județul Iași, au pus bazele unei organizații cu scopul de a se implica în activități precum importul, exportul, producția, fabricarea și alte tranzacții asociate cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, scrie Ziare.com.

Aceşti indivizi au fabricat şi vândut dispozitive electronice de vapat şi produse comestibile (precum jeleuri şi prăjituri) conţinând substanţe psihoactive, inclusiv HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi, în unele cazuri, THC. În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, au produs peste 100.000 de dispozitive Vape care conţineau astfel de substanţe, punând în pericol viaţa consumatorilor.

Consumulde produse tip «Vape» a crescut în rândul tinerilor

Investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic etnobotanice”, se arată într-un comunicat al DIICOT Iaşi.

După investigații, au fost găsite 28 de companii care vând produse vape și jeleuri periculoase la nivel național, inclusiv minorilor. Un total de 42 de persoane vor fi audiate la DIICOT Iași.