Dreptate obținută la CEDO: Un român va primi 13.000 de euro pentru că a fost agresat de poliţişti

Dreptate obținută la CEDO: Un român va primi 13.000 de euro pentru că a fost agresat de poliţişti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca statul român să plătească 13.000 de euro unui cetăţean româno-canadian care a acuzat rele tratamente după ce, în 2006, la Bucureşti, a fost prins de Poliţie cu o prostituată în maşina lui, ridicat şi dus la secţie.

Decizia luată marţi de o cameră a CEDO nu este finală, oricare dintre părţi putând cere, în termen de cel mult trei luni, judecarea cauzei de către Marea Cameră, scrie Mediafax.

Petentul este Radu Sorin Ghiţă un cetăţean româno-candian, născut în 1961, care locuieşte la Bucureşti.

Potrivit reclamantului, la 3 mai 2006, ora 1.00 noaptea, se afla cu domnişoara C.B. la el în maşina parcată într-un loc unde luminile stradale nu funcţionau. Doi poliţişti de la Secţia 3 din Capitală s-au apropiat de maşină şi le-au cerut celor doi actele de identitate. După legitimare, i-au fost puse cătuşe şi cei doi poliţişti l-ar fi lovit de mai multe ori la nivelul stomacului şi rinichilor, după care l-ar fi ridicat de jos şi dus la maşina de Poliţie, invitând-o şi pe C.B. să îi însoţească la secţie. Reclamantul a mai spus că ofiţerul D.U. a stat în spate şi l-a lovit tot drumul în cap.

La secţie, petentul a fost dus într-un beci, de unde şi-a sunat avocatul, care a cerut să vorbească cu unul dintre poliţişti. După conversaţia dintre avocat şi ofiţerul A.H., poliţia l-a descătuşat şi i-a permis să părăsească secţia, cerându-i să nu depună plângere, susţine Ghiţă.

După mai multe respingeri ale plângerii sale împotriva polițiștilor, în țară, bărbatul s-a adresat, la 7 decembrie 2007, către CEDO. Ghiţă a cerut să i se plătească 15.000 de euro, cu titlul de daune materiale, reprezentând veniturile pe care le-ar fi pierdut cât timp a fost spitalizat, 100.000 de euro cu titlul de daune morale, pentru violarea drepturilor prevăzute în cele trei articole sus-menţionate, şi 4.239,04 euro – cheltuieli de judecată. De asemenea, el a solicitat ca cei doi poliţişti în cauză să fie demişi.

CEDO a reţinut numai încălcarea articolul 3 din Convenţie, respingând celelate două acuzaţii – de violare a dreptului la libertate şi siguranţă şi a dreptului la un proces echitabil -drept rău-voitoare. 

Drept la replică

În urma publicării acestui articol, Radu Ghiţă ne-a trimis pe adresa de mail a redacţiei un drept la replică prin care solicită menţionarea completă a numelor celor doi poliţişti. Conform acestuia, este vorba despre Hustea Aurel şi Ungureanu Dan, de la Secţia 3 de Poliţie din Capitală.  

“Va aduc la cunostinta ca in ianuarie 2012 politistul Ungureanu Dan a fost arestat pentru ca a batut si santajat multi alti oameni si multe alte infractiuni. El a fost arestat in ianuarie 2012 impreuna cu alti colegi de la sectiile 1 si 3 Politie Bucuresti( “lotul politistilor”). Ungureanu Dan este cel care a torturat si ars cu tigara o colega politista sub acoperire“, precizează Radu Ghiţă.

“Imi pare rau ca Romania este condamnata pentru faptele acestor politisti ticalositi. Imi pare rau ca in 2006 politia a declarat ca nu sunt dovezi imotriva lui Hustea Aurel si Ungureanu Dan. Imi pare rau ca Parchetul a hotarat neinceperea urmaririi penale in 2006. Imi pare rau ca judecatoria a respins cererea mea de a fi anchetati politistii care m-au batut. Nu Romania trebuie condamnata, ci cei care fac parte din sistemul judiciar romanesc , care , intr-o proportie inacceptabil de mare, este ticalosit si corupt. Politistii, procurorii, judecatorii care se fac vinovati de astfel de fapte ar trebui sa plateasca, si nu statul roman, respectiv contribuabilul. Imi doresc din tot sufletul ca cei vinovati sa plateasca, dar se pare ca nici eu si nici altcineva nu poate avea aceasta sansa”, mai susţine acesta.  

Precizăm că informaţiile din solicitarea dreptului la replică îi aparţin exclusiv lui Radu Ghiţă. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`