Drept la replică al familiei adoptive a Sorinei
Drept la replică al familiei adoptive a Sorinei, pentru clarificarea unor informații legate de adopția fetiței de 8 ani.
Conform art. 51-57 din Legea nr 504/2002, ne exercităm dreptul la replică și vă solicităm difuzarea a următorului text al replicii subsemnaților:
‘La data de 23.04.2019 a rămas irevocabilă decizia civilă nr. 4/2019 a Curții de Apel Craiova prin care am devenit părinți adoptivi ai minorei Sorina S. La aceeași dată i-a încetat de drept calitatea de asistent maternal dnei Șărămăt, în baza hotărârii judecătorești de adopție. Instanța a obligat-o pe dna Șărămăt să predea minora către subsemnații, părinții adoptivi la data de 23.04.2019.
De două luni, dna și dl Șărămăt au reținut fiica noastră minoră fără niciun drept și nu i-au permis acesteia niciun contact cu noi, părinții săi, deși nu au niciun drept în acest sens, ci încalcă ogligațiile instituite de instanțele de judecată.
În acest sens, Autoritatea Națională pentru Adopții, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți și familia adoptivă au formulat plângeri penale împotriva soților Șărămăt pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art 2015 Cod Penal de lipsirea de libertate în mod ilegal a minorei Sorina S., fiica subsemnaților.
Intervenția din data de 21.06.2019 a organelor de urmărire penală a avut ca scoprestabilirea legalității și a situației normale de oprire a faptelor de privare de libertate a fiicei noastre minore Sorina S.
Acțiunea organzelor de urmărire penală a fost efectuată cu obținerea în prealabil a unui mandat special emis de un judecător, care a autorizat pătrunderea în locuința în care era ținută minora și predarea acesteia către părinții adoptivi. Din păcate, a fost nevoie de acte acțiuni tocmai din cauză că dna Șărămăt ne lipsește de libertate fiica minoră.
Dna Șărămăt a formulat două declarații scrise prin care a arătat că NU dorește să o adopte pe Sorina. Pe timpul în care a fost în grija dnei Șărămăt, Sorina a fost de două ori internată în spital cu diagnostic malnutriție, fiind neglijată de fosta asistentă maternală.
Soții adoptatori sunt cetățeni români stabiliți în America, adopția a fost efectuată în baza legsilației române care permite adopția copiilor DOAR de către cetățeni români care sunt stabiliți în străinătate, iar NU de către cetățeni străini”.