Dragobete 2021. De când sărbătoresc românii Dragobetele și ce semnificație are această zi
Dragobetele se sărbătoreșteîn fiecare an pe 24 februarie, fiind o zi închinată iubirii curate, dar și una dintre cele mai vechi tradiții ale poporului român.
În acestă zi îndrăgostiții se răsfață cu daruri și momente tandre, iar cei care nu au încă o pereche, găsescprilejul de a o căuta.
Când a apărut sărbătoarea de Dragobete și simbolistica acesteia
Ziua de Dragobete marchează atât sfârșitul iernii cât și începutul primăverii și renașterea naturii, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești, deoarece începe postul Paștelui. Se spune cădin această zi oamenii se înseninează și lasă în urmă frigul și urâtul de peste iarnă.
Cine a fostDragobete
Dragobete este patronul dragostei în tradiția populară românească,un personaj preluat de la vechii daci, corespondent al lui Cupidon sau cu Eros. Totodată este considerat și un duh poznaș și capricios căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința, respectând tradițiile de pe 24 februarie.În noaptea de 23 spre 24 februarie apare în visele bărbaților și îi învăță totul despre dragoste.
Numit și “Cap de primăvara”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Pasărilor”, se crede căa fost fiul Babei Dochia, în tinerețede o frumusețe nepământeană, și al Duhului muntelui.
Legenda spune că Dragobete era un cuceritor și un fecior iubit de toată lumea, însă într-o zi ar fi întâlnitun înțelept care l-a pus în munte și l-a învățat totul despre plante și animale. Se crede că după moarte s-a transformat într-o plantă care apare primăvara devreme, numita Năvalnic.
Așadar, Dragobete devine, în credința populară, stăpânul păsărilor și al plantelor. Coincidență sau nu, se spune că în această zi și păsările care au nu au migrat își pregătesc cuiburile și încep să se împerecheze.
Ce este planta Năvalnic și ce semnificație are de Dragobete
Năvalnicul este o planta de leac care are numeroase calități terapeutice dar îi sunt atribuiteși puteri magice, fiind considerată aducătoare de noroc în dragoste și în afaceri pentrucel care o poartă asupra lui atât proaspătăcât și uscată.
Planta trebuie culeasăchiar pe 24 februarieși dusă labiserică spre a fisfințită sau descântată de femei. Mai apoi esteașezată la loc de cinste: în sân, în scalda nou-născutului, la brâu, sub streașina casei.
Se spune că atunci când fetele necăsătorite poartă asupra lor un fir de năvalnic sau o cultivă se căsătoresc foarte repede.
Frunze de Năvalnic
Tradiții și superstiții în ziua de 24 februarie
Una dintre cele mai populare tradiții de Dragobete esteZburătoritul. Tineriiobișnuiesc să meargă în pădure și să culeagă buchete de flori. La ora prânzului, fetele fugspre casă, iar feciorii le fugărescspre a le prinde și le săruta. Dacă băiatul ii edrag fetei, aceasta se lăsă prinsă și sărutată, iar acest moment echivalează cu logodna. Din acest obiceis-a născut și zicala “azi e Dragobetele, se sărută fetele”.
În trecut, fetele obișnuiau sa strângăîn această zizăpadă din locuri curate și în special de pe florile de fragi considerată zăpada zânelor și să se spele pe fațăcu apa rezultată din topirea acesteia pentru a fi frumoase precum zânele.
În noaptea de 23 spre 24, fetele care vor sa se căsătorească își pun sub pernă busuioc sfințit pentru a-și găsi ursitul.
Se spune că cine participă la această sărbătoare de Dragobete, va avea o sănătate de fier până anul viitor și va fi ferit de febră ori alte boli. Ei vor avea un an vesel, plin de împliniri și cu bogății.
Dacă plouă de Dragobeteeste un semn al unei primăveri timpurii și frumoase.
Se spune că de Dragobete, oamenii în vârstă trebuie să aibă grijă de animalele din ogradă, dar și se păsările cerului, deoarece acestea se împerechează în această zi.
Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete și să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.
Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul.
Ce nu ai voie să faci de Dragobete
Pentru că sărbătoarea este și una a renașterii naturii, nu se sacrifică și nu se cumpără animale în ziua de Dragobete.
Tinerii nu au voie sa plângă în această zi, deoarece vor avea parte de necazuri în următoarea perioadă.
De Dragobete nu se fac munci grele, însă se face curățenieîn casăpentru ca anul ce vine să fie cu spor, belșug ai dragoste.
Se mai spune ca cei care nu sărbătoresc în acesta zi sunt blestemați sănu poată iubi în restul anului.