Scandal la Curtea Supremă între protestatarii şi susţinătorii lui Dragnea: Judecătorii au amânat primul termen pentru 5 noiembrie (VIDEO)
UPDATE:Judecătorii au decis amânarea primului termen pentru 5 noiembrie în condiţiile în care la Curtea Constituţională există o sesizare privind modul de întocmire a completului de 5 judecători care va pronunţa sentinţa finală.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, pe 2 octombrie, Curtea Constituţională a României (CCR), privind existenţa unui posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), privind formarea completelor de 5 judecători.
UPDATE:Mai mulţi protestatari, dar şi susţinători, s-au strâns luni în faţa Curţii Supreme pentru a îl aştepta pe Liviu Dragnea înainte de primul termen al apelului din dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.Jandarmii sunt la fața locului, încercând să tempereze spiritele.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Luni începe le Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecarea apelului formulat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Atât avocaţii inculpaţilor, cât şi procurorii DNA au făcut apel privind sentinţa dată în acest dosar de completul de 3 judecători al aceleaşi instanţe.
Apelul începe cu cu o dispută privind felul în care a fost întocmit completul de 5 judecători care va da sentinţa finală. Fostul avocat al Bombonicăi Prodana în acest dosar, Adrian Toni Neacşu, a depus, în urmă cu două săptămâni, o plângere la ÎCCJ, împotriva hotărârilor care au stabilit componenţa completelor de 5 judecători în materie penală în anul 2018.
De altfel, şi premierul Viorica Dăncilă a sesizat, pe 2 octombrie, Curtea Constituţională a României (CCR), privind existenţa unui posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), privind formarea completelor de 5 judecători.
Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, pe 21 iunie, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu. Liderul PSD a fost achitat pentru fals intelectual.
În motivarea deciziei luate de completul de trei judecători de la Curtea Supremă se arată că “probe certe că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al
Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să-şi încalce atribuţiile de serviciu, constând în menţinerea în funcţie a inculpatelor Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, deşi cunoştea faptul că cele două angajate îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei judeţene a P.S.D Teleorman, însă nu a rezultat existenţa unor probe din care să rezulte că acesta i-ar fi spus şi în ce mod să procedeze”, notează Adevărul.
Astfel, instanța a constatat că declaraţiile inculpaţilor şi martorilor audiaţi confirmă „identitatea dintre autorul moral al rezoluţiei infracţionale şi persoana inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, conducând la concluzia existenţei faptei, a săvârşirii ei de către acesta cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care, Înalta Curte, în opinie majoritară, va dispune condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma de participaţie a instigării”.