Dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași: Suntem pe un platou. Ne-am stabilizat la circa 1000 cazuri pe zi, dar vine o perioadă în care așteptăm să fie un număr mai mare (VIDEO)

Dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași: Suntem pe un platou. Ne-am stabilizat la circa 1000 cazuri pe zi, dar vine o perioadă în care așteptăm să fie un număr mai mare (VIDEO)

După ceGrupul de Comunicare Strategică anunță că, în ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 952 de noi cazuri de COVID-19, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași, Carmen Dorobăț a oferit explicații legate de evoluția pandemiei în România, în direct printr-o intervenție telefonică pe B1tv.

Carmen Dorobăț a explicat că în acest moment, situația infectărilor s-a stabilizat la aproximativ 1000 de noi cazuri pe zi, ceea ce nu este îmbucurător, ținând ciont de faptul că vine sezonul rece în care virozele se înmulțesc.

„Cifrele se stabilizează la un nivel pe care noi nu ni-l dorim, pentru că ne aflăm într-un platou, într-adevăr nu am crescut. Ne-am stabilizat în jur de 1000 și ceva de cazuri pe zi, ceea ce nu este de bucurie pentru că vine o perioadă în care ne așteptăm să fie un număr mai mare de noi infectări pe zi și dacă pornim de la o bază de în jur de 1000, ne așteptăm ca vârful să ajungă destul de înalt, astfel încât noi vom fi puși în dificultate, în zona medicală, din punct de vedere al numărului de paturi libere, cum câteodată se întâmplă și în prezent”, a spus medicul.

În ceea ce privește înceăperea școlii, medicul a spus că medicii de familie ar trebui să sfătuiască părinții dacă este sigur sau nu să îi ducă copii la școală, în funcție de situație. Totodată, ea a mai spus că cei mici nu trebuie să simtă că sunt presați să respecte măsurile de protecție, ci să vină mai degrabă natural.

„Responsabilitatea este a celor care conduc instituția de învățământ si a autorităților locale. Nu știu dacă va fi mai ușor să o începem peste o lună sau peste 2 luni, când deja vom fi in sezonul rece. Trebuie să vină un moment în care să gândim foarte bine modul în care să acționăm cel mai corect pentru ca elevii să meragă la scoală. Revenind la vârste la care nu se pune problema să discute numai online, atunci responsabilitatea este în egală măsură a familiei și aș aduce lângă familie, medicul de familie care este cel mai in măsură se dea niste sfaturi fiecăreifamilii in legatură cu începutul de an, iar de pe altă parte instituția de învățământ. În momentul de față există fel de fel de mijloace de mijloace de dezinfecație și alături de gandirea unei strategii, care săfie adaptabilă unei anumite varste, astfel încât copilul să nu suporte foarte greu si să nu aibă o presiune în momentul în care se discută despre purtarea unei măsti sau viziere”, a mai spusmanagerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sezonul rece, un sezon de risc dacă adugăm și gripa la SARS-COV2

Potrivit specialistei în boli infecțioase, medicii nu pot prezice ce se va întâmpla odată ce va începe și sezonul gripal, însă puțini vor fi cei care vor scăpa cu viață dacă au ghinionul să contracteze în același timp cele două tulpini virale.

„Vor aparea alte viroze cu transmitere respiratorie și dintre acestea, gripa este cea care pune cele mai mari probleme pentru că dă riscul cel mai mare, ca să nu mai vorbim despre o infectare concomitentă cu gripă și SARS-COV2, care ar fi, într-adevăr de proporții pentru persoana infectată. În ceea ce priveste sezonul rece și infecția cu SARS-COV2, vedeți, noi ne-am fi așteptat, cum știm noi din carți, ca infecția să aibă o incidență mai scăzută, nu a fost așa. Este un virus înșelător, un virus care ne dă noi și noi surprize din multe puncte de vedere, noi ca medici practicieni nu putem decât să ne luăm toate măsurile de precauție, pentru că sezonul de risc este sezonul rece. Așa cum ne-am fi așteptat altădată pentru gripă, acum trebuie să avem în vedere și această infecație cu SARS-COV2„, a mai explicat medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)