Dr. Beatrice Mahler: E necesar învățământul mixt. Elevii au nevoie de socializare, de interacțiune cu profesorii. Mergând la școală, ei pot să aplice regulile de protecție într-un mod organizat (VIDEO)

Publicat: 07 09. 2020, 14:01
foto: Pixabay

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, este de părere că „trebuie să fie un învățământ care să combine cele două metode” – prezența fizică la școală și cursurile online – pentru că elevii „au nevoie de socializare” și trebuie să interacționeze cu cadrul didactic. Nu în ultimul rând, spunea ea, „mergând la școală, pot să facă și să repete aceste reguli pe care noi le repetăm de luni de zile, și să le aplice într-un mod organizat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dr. Beatrice Mahler, despre redeschiderea școlilor din România și nevoia de învățământ mixt

Întrebată de Alexandru Rotaru, în direct pe B1 TV, luni, dacă recomandă în primul rând învățământul online, dr. Beatrice Mahler a răspuns: „Eu cred că trebuie să fie un învățământ care să combine cele două metode, nu doar învățământul online, pentru că copiii au nevoie de socializare. Copiii trebuie să interacționeze cu cadrul didactic și, nu în ultimul rând, mergând la școală, pot să facă și să repete aceste reguli pe care noi le repetăm de luni de zile, și să le aplice într-un mod organizat”.

Referitor la posibilitatea ca, dincolo de respectarea regulilor de protecție sanitară, să existe totuși o creștere a numărului de cazuri, managerul de la „Marius Nasta” a explicat: „Există acest risc. E adevărat că este riscant pentru familiile copiilor, care pot să aducă infecția în casele unde locuiesc. Riscul este mult mai mare pentru forme de boală severe atunci când părinții sau bunicii au afecțiuni care prezintă comorbidități. De aceea, cred că aceste cazuri unde riscul de boală severă pentru membri familiei există, cazurile particulare trebuie discutate cu fiecare diriginte, cu fiecare profesor care are în grijă un asemenea copil – și restul copiilor însă trebuie să găsească o modalitate de alternanță între a merge la școală și a face școală online”.

Întrebată dacă mai poate face față presiunii sistemul medical românesc, dr. Beatrice Mahler a subliniat: „E adevărat, presiunea pe sistemul medical este una pe care nu am trăit-o și nu credeam că o să o trăim în următoarea perioadă, dar până la urmă rolul nostru este să ajutăm persoanele care au cea mai mare nevoie de asistență medicală și dacă acest lucru va merge către pacientul Covid cu siguranță mai sunt spitale care pot să ofere ajutor în acest sens. Sigur, nu trebuie uitați pacienții cu boli cronice. Probabil că e nevoie de o reajustare a capacității anumitor spitale de a manageria și pacienți Covid, și pacienți cu boli cronice, pentru a crea un echilibru între cele două tipuri de asistență medicală”.

Capitala, între scenariul verde și cel galben

Ministerul Sănătății a reamintit că, în această săptămână, vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților de învățământ, iar Bucureștiulare o rată de incidență de 1,12 la 1.000 de locuitori.Dacă sectoarele 1, 2 și 6 sunt în scenariul galben, 3, 4 și 5 sunt în cel verde, potrivit autorităților.

„Atât Președintele, cât și Guvernul au anunțat modalitatea de deschidere a școlilor. În funcție de nivelul de răspândire a virusului – până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copii în clasă; între 1 și 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învățământul mixt, o parte jumătate în clasă, jumătate online, alternativ, astfel încât să fie un timp similar petrecut în clasă și pe online pentru elevi; ce este peste 3 la mie se va începe școala online”, a declarat premierul.