Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, a tras un semnal de alarmă, menționând că demararea campaniei de vaccinare anti-COVID din România nu este un prilej pentru relaxare. Din contră, medicul estimează creșteri importante de îmbolnăviri în perioada sărbătorilor, ceeace va determina ca luna ianuarie să fie „o lună grea”.
„Nu este cazul să ne relaxăm, totuși trebuie să putem fi optimiști, pentru că în ultimul timp chiar dacă au fost mai puține teste, există un echilibru. Există un echilibru ușor. Ne uităm la zonele roșii, chiar și la Capitală, unde sunt mai puține cazuri. Este adevărat că urmează sărbătorile.
Riscul ca de sărbători să fie alte focare, categoric, este destul de mare. Acum se pune problema: va crește numărul de infectări într-o mai mică măsură și lucrurile vor putea fi rezolvate sau or să fie creșteri importante? Dacă vor fi creșteri importante înseamnă că luna ianuarie va fi o lună grea. Depinde cum ne echilibrăm din punctul acesta de vedere”,a declarat medicul Adrian Marinescu la TVR 1, menționând totodată că este nevoie de imunizarea a minim 60% din populație pentru ca aceasta să devină eficientă și să producă efecte.
„Vaccinul ne scapă de îmbolnăvire, adică de acele formele severe care ne pun viața în pericol. Să facem diferența între infectare și îmbolnăvire. Este important de spus că măsurile de protecție vor continua și după ce ne vaccinăm. Este nevoie de o imunizare care să ajungă la un procent minim de 60%, ideal al fi 70-80%. Vom vorbi de un an 2021, care într-adevăr va face diferența, dar în momentul în care vom avea această imunizare, este important de spus acest lucru”, a concluzionat medicul.
Adrian Marinescu s-a aflat pe lista persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID-19 duminică, în prima zi a campaniei de imunizare.
„E un moment extrem de important, e un mesaj că ne punem pe treabă. Începem cu personalul medical. Institutul Matei Balș e primul care a tratat un pacient SARS-COV-2. Mă aflu și eu în această primă tranșă de vaccinare.
Reacțiile adverse sunt mai reduse decât la vaccinurile deja existente pe piață. Vaccinul are un profil de siguranță excelent. Anticorpul din vaccin va acționa la două săptămâni de la prima doză. Eficiența se apropie de 100%, dar nu e 100%. Virusul suferă mutații mai mici sau mai mari. Trebuie să ne concentrăm pe ce avem acum și pe ceea ce putem face. Noua tulpină de coronavirus se transmite mai ușor. Trebuie să prevenim infectarea”, a declarat medicul înainte de a primi vaccinul anti-COVID.
Amintim, campania de vaccinare a debutat oficial în 27 decembrie, după ce o primă tranșă din serul produs de Pfizer și BioNTech a ajuns în România vineri. La intrarea celor 10.000 de doze în țara noastră, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, sublinia că este vorba despre un vaccin care „a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate”.