Două materii noi în programa școlară. Proiectul a trecut de Senat

Două materii noi în programa școlară. Proiectul a trecut de Senat
Sursa foto: Pixabay

La nivel European, aceste materii sunt implementate de foarte mult timp în curricula școlară, dar acestea de-abia din 2022 își vor face simțită prezența în școala românească. S-a ridicat foarte des, mai ales în ultima perioadă, problema educației antreprenoriale și educației juridice în școlile din România.

Aceste probleme s-au ridicat prin valul de antreprenori ce s-au remarcat în cadrul rețelelor sociale, cum ar fi TikTok, Facebook, dar și Instagram, iar mulți adolescenți aspiră să ajungă antreprenori, dar să cunoască, în același timp, și cadrul juridic prezent în țara noastră.

Educația antreprenorială și Educația juridică, în Europa

În Europa, aceste materii sunt integrate de câțiva ani în școlile occidentale. De exemplu, în Marea Britanie, în școlile gimnaziale, sunt predate cursuri de educație antreprenorială și juridică, iar acestea sunt concentrate pe dezvoltarea persoanei și întreprinderii, conform cadrului legislativ. Predarea acestor materii se bazează pe o dezvoltare gândită de specialiști în domeniul economic și juridic, dar și alături de specialiști în educație.

Educația antreprenorială și Educația juridică, în România

Un proiect pentru introducerea acestor materii a fost discutat în Senatul României, ca materiile Educație antreprenorială și Educație juridică să devină materii obligatorii în programa școlară, din învățământul gimnazial.

Noul proiect vine cu amendamente la Legea Educației nr. 1/2011, iar începând cu anul viitor, elevii din învățământul gimnazial vor avea două materii noi în programă. Înainte, educația juridică era predată doar la anumite școli, sub formă de opțional, de profesori specializați în domeniu.

„Art. I – Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr.l8 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulteriora, se modifică şi se completează cupă cum urmează:
l. Articolul 68 litera f) se completează şi va avea următorul cuprins: ”f) competenţe antreprenoriale şi financiare;”
2. Articolul 344 alin.(l) lit.c) pct.(iv) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(iv) programe de educaţie antreprenorială şi financiară;”, arată noua lege aprobată de Senat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO, GALERIE FOTO)
12:34 - Un bărbat a murit într-o secție de votare din Argeș. Poliția face acum cercetări
12:31 - Un cetățean român de 100 de ani a votat la Munchen în turul 1 al alegerilor prezidențiale
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)