Două localități din județul Mureș sunt restricționate privind donarea de sânge. În zona au fost confirmate cazuri de infectare cu virusul West Nile

Două localități din județul Mureș sunt restricționate privind donarea de sânge. În zona au fost confirmate cazuri de infectare cu virusul West Nile
Sursa foto: Pixabay

Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureș a transmis că cetățenii din două localități că nu pot să doneze sânge până în 19 septembrie, respectiv 2 octombrie. Cauza restricției este confirmarea unor cazuri de meningoencefalită virală acută cu virusul West Nile.

Ce trebuie să facă cei care doresc să doneze sânge

Înainte de a dona sange, cetățenii sunt sfătuiți să completeze un formular complex. Aceștia declară pe proprie răspundere dacă au vizitat mai multe localități și județe din țară sau străinătate unde au fost confirmate astfel de cazuri, conform purtătorului de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, Marinela Lazăr, conform G4Media.

„Acum, avem restricție pentru orașul Luduș și pentru localitatea Livezeni însă, în țară, mai există localități unde au fost depistate astfel de cazuri. Pe lângă formularele obișnuite pe care le completau donatorii pentru a fi admiși la donare, a fost introdus și un chestionar mai amplu unde sunt evidențiate toate localitățile care trebuie evitate de persoanele care doresc să doneze în următoarea perioadă. Aceste măsuri se iau la nivel național sau zonal și există acele, așa zise, alerte epidemiologice”, spune Marinela Lazăr.

Autoritățile din zonele afectate au fost nevoite să facă dezinsecții

În urma unor directive lansate de Direcția de Sănătate Publică Mureș, autoritățile din zonele afectate au fost nevoite să facă dezinsecții.

„Ne-a fost comunicat, printr-o scrisoare oficială de la DSP că avem pe raza teritorială a comunei o persoană infectată cu West Nile. Noi ne-am sesizat și am făcut o dezinsecție. Cazul e din Livezeni și e singurul din ultimii ani. E un caz anonim, așa ne-a fost sesizat de către DSP, fără nume, fără adresă. După cunoștințele noastre, nu există surse de apă stătută pentru așa ceva”, spune Laszlo Dalma, consilier în cadrul primăriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`