Două droguri sintetice (3-MMC și 3-CMC) clasificate ca substanțe psihoactive și nelistate ca droguri, fac ravagii în rândul adolescenților din România.
Cu toate că proiectul privind introducerea celor două substanțe în categoria drogurilor trebuie aprobat până în 18 februarie, acesta este încă la Parlament, notează adevărul.ro.
Comisia Europeană a avertizat România, în martie 2022, să listeze aceste substanțe psihoactive oficial ca droguri, limita dată fiind pe 18 februarie, proiectul fiind în acest moment încă la Parlament.
Cele două motive pentru care trecerea acestor substanțe în categoria drogurilor ar descuraja consumul lor sunt: diferența de preț între cele două tipuri și pedepse mai mari pentru traficanți, dar și pedepsirea consumatorilor.
Considerate momentan oficial în România doar substanțe psihoactive, aceste droguri sintetice sunt consumate din ce în ce mai mult, iar efectele asupra tinerilor și chiar a copiilor sunt devastatoare.
Conform surselor judiciare, numai în județul Argeș au fost depistați anul trecut 500 de consumatori de 3-MMC și 3-CMC, deși DIICOT nu deține statistici privind numărul de consumatori, informează sursa citată.
În țara noastră, Comisia Europeană a impus României și țărilor membre, printr-o directivă dată pe 18 martie 2022, introducerea celor două substanțe psihoactive în categoria drogurilor, termenul-limită de adoptare a legii fiind 18 februarie a.c. Numai că România nu s-a conformat încă.
„Până în prezent, nu a fost transpusă Directiva Comisiei Europene din 18 martie 2022. Menționăm că termenul de transpunere a acestei directive expiră la 18 februarie 2023”, au precizat reprezentanții DIICOT.
După ce 3-MMC și 3-CMC vor fi introduse pe lista anexă la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, traficanții vor risca pedepse de până la 10 ani închisoare.
Pe 18 martie 2022 a fost emisă o Directivă delegată a Comisiei Europene de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului în ceea ce privește includerea celor două substanțe psihoactive noi în definiția termenului „drog”.
Cele două droguri sintetice afectează grav dezvoltarea fizică și psihică a tinerilor și creează dependență, iar prețul unui gram este, în medie, de 100-150 lei.
„La ora actuală, peste 80% dintre drogurile vândute în județul Argeș sunt reprezentate de 3-CMC și 3-MMC. Cele două substanțe psihoactive sunt foarte căutate în proporție majoritară în rândul adolescenților și al copiilor de 12-14 ani pentru că sunt mult mai ieftine față de drogurile „clasice”. Un gram de 3-CMC sau 3-MMC costă în medie 100-150 lei, cu mult sub prețul cocainei, ce ajunge la aproximativ 100 de euro gramul”, a mai explicat un investigator sub acoperire pentru sursa menționată.