Două cutremure s-au produs în ultimele 24 de ore în România. Ambele au avut loc în Buzău
Un seism de 3 grade magnitudine pe scara Richter s-a produs în această duminică, 3 mai, la ora locală 3:58, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 94 de kilometri și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 76 kilometri est de Braşov, 85 km nord-est de Ploieşti, 109 km sud de Bacău, 115 km vest de Galaţi, 115 km vest de Brăila, 136 km nord de Bucureşti, 159 km nord-est de Pitești, 189 km sud-vest de Iasi, 191 km est de Sibiu, 200 km nord de Ruse.
Tot duminică, 3 mai, a mai avut loc un alt cutremur în aceeași zonă de 2,6 magnitudine, care s-a produs la ora locală 01:17 am.
Seismul s-a produs la o adâncime de 109 km și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 44 km nord-est de Ploiești, 67 km sud-est de Brașov, 96 km nord de București, 123 km nors-est de Pitești, 131 km vest de Brăila, 137 km vest de Galați, 149 km sud de Bacău, 161 km nord de Ruse, 177 km est de Sibiu și 221 km nord-vest de Constanța.
Uncutremurputernic a lovitRomânia în dimineața zilei de 25 aprilie. Seismul cu magnitudinea de 5 s-a produs la ora01:04, în zona seismică Vrancea, Galați, la adâncimea de 22 de km.
Mișcarea pământului s-a resimțit la67 km nord-vest de Galați, 80 km nord-vest de Brăila, 86 km sud-est de Bacău, 141 km sud de Iași, 147 km est de Brașov, 154 km nord-est de Ploiești, 163 km sud-vest de Chișinău, 194 km nord-est de București, 197 km sud-vest de Tiraspol, 211 km nord-vest de Constanța.
Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îiliniştimşi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost. De obicei,cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi critică.
Liniile telefonice trebuie să rămână disponibile pentru apeluri la salvare, pompieri, deci nu efectuați apeluri telefonice care nu constituie o urgență.
Specialiștii ne recomandă să rămânem în locuință sau în încăperea în care ne aflăm, în caz decutremur.Totuși, trebuie să rămânemdeparte de ferestre pentru că acestea se pot sparge. Cel mai sgur loc este sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă, carenepot feri de unele obiecte care ar putea să cadă sau să se desprindă în timpul cutremurului.
Totodată, vă puteţi proteja rămânând întinscu faţa în jos la podea lângă un perete și cu palmele împreunate pentru a vă protejacapul, ceafa. Este complet interzisă ieșirea din încăpere sau aruncarea de la ferestrele etajelorsuperioare. Scările trebuie evítate. La fel și lifturile.Dacă este posibil, deschideţi uşa de la ieșire, pentrua preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.