Două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a coronavirusului au fost confirmate pe teritoriul României. Estevorba despre un pacient din București și un altul din Pitești.
Prezența tulpinei din Africa de Sud la pacienți din România a fost depistată în urma secvențierilor făcute într-un laborator MedLife. 93 de probe dintr-un lot au fost analizate aleatoriu și astfel s-a descoperit că două dintre probe conțin tulpina sud-africană.
La alte 72 de probe din lotul analizat, specialiștii au identificat prezența tulpinei britanice.
Practic, astfel încep să se confirme estimările specialiștilor care spuneau că este foarte posibil ca la jumătatea lunii martie, tulpina britanică să fie cea dominanță în România.
””Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, ştiind că şi tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul ţării noastre. În plus, nici evoluţia în ceea ce priveşte tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalenţă de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puţin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puţin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică şi trendul ascendent în ceea ce priveşte infectările şi numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă”, a declaratDumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit experților, dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit, vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce privește tulpina sud-africană protecția oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare, deși nu există încă suficiente studii care să ateste acest lucru.
„Deşi s-a tot vorbit despre eficienţa limitată a vaccinurilor împotriva mutaţiei sud-africane, specialiştii atrag atenţia că nu există suficiente dovezi care să indice ineficienţa anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană)”, se mai arată în comunicatul citat.
În luna februarie, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății anunțau că nu există dovezi care să arate că varianta sud-africană a coronavirusului ar provoca mai multe decese decât variantele cunoscute până acum.
„A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie”, declara atunci Maria Van Kerkhove, cea care coordonează departamentul din cadrul OMS privind gestionarea pandemiei.
Până acum prezența tulpinei sud-africane de coronavirus a fost depistată în aproape 50 de țări.