Două bazine piscicole din județul Galati s-au rupt și au inundat mai multe terenuri agricole

Două bazine piscicole din județul Galati s-au rupt și au inundat mai multe terenuri agricole
Sursa foto: Freepik

Două baraje piscicole din Galați au cedat sâmbătă, sub presiunea apei acumulate. Primul baraj, Potârnichea, situat în amonte de localitatea Costache-Negri, a eliberat aproximativ 200.000 de metri cubi de apă, afectând mai multe terenuri agricole. Cel de-al doilea baraj, în zona âHanu Conachi, cu un volum de 90.000 de metri cubi, a fost parțial preluat de acumulările Liești 1 și Liești 2.

4 oameni au murit în urma inundațiilor din Galați

Bilanțul victimelor ucise de inundații a ajuns la 4, sâmbătă dimineață. Județul Galați, împreună cu alte 7 județe, a suferit de pe urma unor inundații severe, cauzate de precipitații de peste 150 l/mp înregistrate în mai puțin de 24 de ore. Localitățile grav afectate includ Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia-Conachi, Izvoarele și Cuca. S-au înregistrat cantități record de precipitații la stațiile Cărga (Vaslui) și Gănești (Galați), cu 165,8 l/mp și respectiv 148,1 l/mp.

Echipele de intervenție sunt în teren, cu toate că accesul este dificil datorită căilor de comunicație inundate și lipsei condițiilor de scurgere în albie. Utilaje grele și motopompe de mare capacitate sunt folosite pentru gestionarea situației, în special în zona podurilor și podețelor, unde riscul de blocare este crescut.

Cod roșu de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod roșu hidrologic valabil până la ora 14:00 pentru râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut, în județele Galați și Vaslui. Avertizarea indică scurgeri importante pe versanți, formarea de torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și depășiri ale cotelor de apărare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`