Cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Realitatea a fost admisă de judecătorii de la Curtea de Apel București, informează Știripesurse.ro.
„Admite cererea de redeschidere a urmăririi penale, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul nr. 161/P/2013. În temeiul art. 335 alin. 4 şi alin.4/4 Cod procedură penală confirmă redeschiderea urmăririi penale, dispusă prin ordonanţa din 30.01.2019, de procurorul şef al Secţiei de combatere a corupţiei, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu consecinţa reluării urmăririi penale, in dosarul nr. 161/P/2013. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile avocaţilor din oficiu, în cuantum de câte 627 lei se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24.04.2019”, se arată în decizia Curții de Apel București.
În luna ianuarie a acestui an, dosarul Realitatea fusese închis. Anunțul a fost făcut, în direct, pe B1 TV, de avocatul Gheorghe Piperea.
”Tocmai aflu acum, pe Whatsapp, că s-a clasat dosarul Realitatea. E un dosar foarte mare în care erau acuzați și Gușă, și Păcuraru, și Elan Schwartzenberg. S-a clasat. E dosarul în care eu, personal, în calitate de avocat al lui Schwartzenberg, am fost interceptat, plus încă doi avocați colaboratori, din firma mea, au fost și ei interceptați. Ei nu au vorbit niciodată cu Elan la telefon”, a anunțat Gheorghe Piperea. (Detalii AICI)
Între timp, Realitatea Media a intrat, oficial, în faliment la începutul lunii aprilie. Decizia a fost luată tot de Curtea de Apel București și este definitivă.
Realitatea TV a încheiat anul 2018 cu datorii de 127 de milioane de lei la stat, potrivit datelor ANAF, citate de Supervizor. Realitatea Media SA Bucureşti, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Realitatea TV şi Realitatea FM, a intrat în insolvenţă în septembrie 2011, la propria cerere.
În momentul deschiderii procedurii de insolvență, datoriile societăţii erau de puţin peste 36 milioane lei.
Astfel în cei aproape șapte ani și jumătate, de la începutul procedurii și până la sfârșitul lui 2018, datoriile Realitatea au crescut de 3,5 ori sau cu 90.952.255 lei.
În 2018, ANAF a cerut de două ori trecerea Realitatea Media la faliment, solicitările fiind respinse de două ori de către instanță.
De asemenea, pe 19 decembrie 2018, Tribunalul Bucureşti, prin judecător sindic Mariana Moncea a confirmat planul de reorganizare al debitoarei Realitatea Media SA.
Acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA sunt Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru. Guşă a declarat că el şi Păcuraru sunt acţionarii majoritari, cu 80%, ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizând că, la momentul respectiv, exista un proces în derulare în respectiva ţară pentru ca justiţia să le recunoască oficial această calitate.
Despre Guşă se spune că a fost dat afară de Adrian Năstase din PSD din cauza unei apropieri prea mare de Rusia. După o trecere pe la Partidul Democrat, acesta îşi încerca norocul politic prin Partidul Iniţiativa Naţională (PIN), alături de Lavinia Şandru şi Aurelian Pavelescu. PIN se declara o alternativă la partidele existente, indiferent dacă acestea sunt la putere sau în opoziție, dar a colapsat. În perioada în care conducea PIN, Guşă efecta des vizite la Moscova.
Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea TV, a fost condamnat, în 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, în care a fost calculat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei.
Păcuraru a fost pus în libertate în 2017 de o instanţă din Brăila, după ce a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.
Scandalul insolvenței televiziunii Realitatea TV a fost ținut mulți ani sub preș. În 2015, ANAF a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media. Reprezentanții Fiscului susțineau atunci că televiziunea „este lăsată să-și continue activitatea, acumuland datorii noi (…)”, iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele „sunt deja compromise”. Cu toate acestea, Inspecția Judiciară a apreciat la acea vreme că „nu au fost constatate indicii” referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătoarei Mariana Moncea, care a judecat cazul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.