Dosarul Oprea-DIPI va fi trimis la Curtea Constituțională a României. Decizia a fost luat de magistraţii de la Curtea Supremă, după ce DNA a formulat o nouă cerere de desecretizare a documentelor Departamentului de Informații și Protecție Internă.
"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţa legii",se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Fostul ministrul de Interne, Gabriel Oprea, este trimis în judecată în acest dosar pentru infracțiunea de abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef DIPI, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri, după ce ar fi dispus suplimentarea bugetului DIPI cu suma 410.000 de lei pentru cheltuieli operative și au achiziționat un autoturism Audi A8 cu scop declarat de a fi folosit în asigurarea protecției demnitarilor.
În legătură cu acelaşi caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne, în perioada în care instituţia era condusă de Petre Tobă, declasificarea unor documente care ar fi urmat să fie folosite drept probe în anchetă. În urma refuzului ministrului de a desecretiza respectivele acte, DNA l-a pus sub învinuire pe Petre Tobă pentru favorizarea infractorului.
Dosarul Oprea-DIPI, trimis la Curtea Constituțională: Magistrații Curții Supreme au cerut o opinie privind materialele clasificate din dosar
#DIRECT_ONE_ljulzw#