Dosarul nepotului Regelui Ferdinand I a fost redeschis. Dominic de Habsburg este acuzat de distrugerea unui monument istoric

Dosarul nepotului Regelui Ferdinand I a fost redeschis. Dominic de Habsburg este acuzat de distrugerea unui monument istoric
Foto: Pixabay

Cazul nepotului regelui Ferdinand I, Dominic de Habsburg Lothringen, urmează să fie rejudecat. Acesta a fost găsit vinovat pentru distrugerea unui monument istoric. Inițial, dosarul acestuia s-a soluționat cu amendarea lui Dominic de Habsburg, dar dosarul a fost redeschis, după ce decizia a fost contestată.

Cum a ajuns Dominic de Habsburg să fie acuzat

În anul 2007, în urma unei retrocedări, Conacul din Poieni a revenit urmașilor lui Ferdinand I. Odată ce clădirea a trecut în regim privat, legea monumentelor istorice îi obliga pe membrii Casei Regale să întrețină  Conacul din Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă și Principesa Ileana, mama lui Dominic de Habsburg Lothringen, potrivit Dezvăluirea.ro.

Noii proprietari au cerut în anul 2009 un aviz pentru a putea înstrăina conacul, dar cum clădirea și terenul aferent nu și-au găsit un cumpărător, monumentul istoric a fost abandonat. De-a lungul timpului, localnicii au luat din Conac orice obiect ar fi putut fi valorificat, începând de la tabla și cărămizile din construcția clădirii, până la lemnele pentru foc.

„Printr-o retrocedare, conacul a revenit reprezentanților familiei respective. Însă proprietarul nu a respectat prevederile legale, iar, de acolo, unii s-au «împrumutat» cu diverse bunuri. La un moment dat, un perete a căzut peste un cetățean, provocând decesul său. În urmă cu aproximativ 10 ani, noi am formulat o sesizare la Poliție cu privire la faptul că noul proprietar nu a respectat obligația de a asigura paza la acel monument, Conacul din Poieni”, afirma în trecut Virgil Babîi, fostul manager al Direcției de Cultură Iași.

Așa se face că, în urma unei plângeri, pe data de 10 septembrie 2019 a început procesul ducelui Dominic de Habsburg Lothringen, acuzat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași pentru distrugere.

Dominic de Habsburg, proprietarul unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din țara noastră

Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafată de aproape 43.000 de metri pătrați, iar clădirea se întindea pe aproape 1.500 de metri pătrați.

Pe data de 26 mai 2006, în calitate de succesor al mamei sale, lui Dominic de Habsburg Lothringen i-a fost restituit și Castelul Bran. Astăzi, este unul dintre cele mai îndrăgite și vizitate obiective turistice de la noi din țară și se bucură de un succes fulminant, chiar și în rândul turiștilor străini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`