UPDATE 11:05: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dat primele declarații despre luarea în act a dosarului Diaspora 2014, în care fostul ministru de Externe Titus Corlățean, este acuzat de către procurorii DNA de fapte de corupție. Potrivit explicațiilor acestuia, cvorumul Biroului Permanent al Senatului nu a fost întrunit, ceea ce a cauzat amânarea discuției în ceea ce privește acest dosar.
"Biroul Permanent s-a întrunit, fără să fie cvorum. Am fost 6 membri prezenti, minimum este de 7 membri. Am reprogramat pentru luni, 23 mai. Faptul că s-a făcut convocarea de pe o zi pe alta probabil că le-a făcut unora dintre colegi probleme", a explicat Tăriceanu.
Acesta nu a dorit să pronunțe explicit numele senatorilor care nu au asistat, dar nici partidele din care aceștia fac parte
"Am primit o scrisoare de la președintele Comisiei juridice, care propune niște termene. Nu le putem lua în considerare decât în momentul în care ne întrunim și avem cvorumul legal, procedural. Președintele comisiei a făcut aceleași propuneri pe care le face de obicei", a adăugat președintele Senatului.
Dosarul lui Titus Corlățean, tergiversat de senatori: Biroul Permanent nu a întrunit cvorumul
#DIRECT_ONE_dwvqoz#
UPDATE 09:05: Social-democrații vor să îl salveze pe Titus Corlăţean de DNA. Potrivit unor surse, social-democrații se vor folosi de prevederile regulamentului Senatului pentru a trage de timp în privința solicitării DNA de urmărire penală a lui Corlăţean.
După ce Senatul va lua act de cererea de urmărire penală a fostului ministru de Externe, dosarul va merge la Comisia Juridică, unde termenul poate fi prelungit până la 24 de zile, timp suficient ca să treacă și alegerile locale. De altfel, comisia respectivă este majoritar PSD-istă, motiv pentru care ipoteza îngreunării acestui proces este una plauzibilă.
Cererea DNA de urmărire penală în cazul lui Titus Corlăţean este discutată astăzi de Biroul Permanent al Senatului. Fostul ministru de externe este acuzat de abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. La alegerile prezidenţiale din 2014 mii de români nu au mai putut vota preşedintele după ce au stat ore bune la cozi, arată B1 TV.
Fostul ministru de externe Titus Corlăţean este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului General referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de CORLĂȚEAN TITUS, senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul,
– împiedicarea exercitării drepturilor electorale, arată un comunicat al DNA.
Potrivit procurorilor, Titus Corlăţean a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, precizează DNA.
Procurorii anticorupţie susţin că fostul ministru a vătămat şi interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea drepturilor cetăţenilor români.
Decizia procurorilor pare să îl fi luat prin surprindere pe fostul ministru. Titus Corlăţean a explicat pentru stiri pe surse.ro că nu se aştepta la aşa ceva. Şi Liviu Dragnea, şeful de partid al lui Corlăţean, a fost luat prin surprindere.