Dosarul “Gala Bute”: Cum s-au plătit 2 milioane de euro plus comisioane, din banii publici, către o instituție bancară

Dosarul “Gala Bute”: Cum s-au plătit 2 milioane de euro plus comisioane, din banii publici, către o instituție bancară

Cătălin Tolontan continuă seria dezvăluirilor bombă din dosarul “Gala Bute”. Jurnalistul vorbește în articolul de joi, publicat pe tolo.ro, despre momentul în care Elena Udrea îl ajută pe Rudel Obreja să obțină creditul de la BRD în termeni la care un client nu poate nici să viseze.

Obreja cere peste 2 milioane de euro de la BRD, în condițiile în care nu avea cu ce să garanteze, se arată în motivarea sentinței din proces.

“Ca să-i rezolve problema, ministrul Elena Udrea îl trimite pe organizator la Sorin Popa, director general adjunct al BRD Societe Generale. Ulterior, Popa îl primește imediat pe Obreja”, scrie Tolontan, citând din sentința din dosar.

Audiind martorii, procurorii DNA află cum s-au petrecut lucrurile mai departe.

“Sorin Popa o cheamă imediat la sediul central pe Liliana Groza, directorul general adjunct al sucursalei care urmează să îi dea credit lui Obreja!

Intervențiamergea până la a veni directorul la client.

E un serviciu nemaiîntâlnit și despre care se vorbește prima dată într-un verdict judecătoresc: nu clientul merge la filială, ci directorul este chemat la clientul aflat în turnul BRD din Piața Victoriei”, afirmă jurnalistul.

Cu o zi înainte de semnarea contractului, 29 iunie 2011, BRD cere ministerului Elenei Udrea să garanteze pentru creditul lui Obreja, ceea ce se și întâmplă.

“Practic, ministerul garantează cu datoriile contractuale pe care le are la firma lui Obreja, fără să fie convins că acesta va presta 100% conform contractului.

De altfel, mai târziu, ministerul nu-i va recunoaște toată prestația lui Obreja și, atunci, Elena Udrea va apela la alți intermediari ca să-i dea organizatorului banii cu care să stingă datoria la BRD!”, explică Tolontan.

Doar așa, prin angajarea altor sume publice, banca a putut să-și recupereze în final banii.

“Prin diverse metode, unele constituindu-se în capete de condamnare în prima instanță pentru Elena Udrea, fostul ministru a avut grijă ca banca să recupereze integral suma de 10.175.168,44 lei acordată de BRD lui Rudel Obreja.

10 milioane de lei plus comisioanele legale, totul achitat din bani publici”, conchide Tolontan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`