Dosarul „Eratei CCR” a fost clasat

Dosarul „Eratei CCR” a fost clasat
Foto: dcnews.ro

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul „Eratei CCR”. Documentul a fost redactat de Curtea Constituţională cu ocazia referendumului de demitere a Preşedintelui Traian Băsescu din 2012, potrivit Digi24.

Cei cinci membri ai Curţii Constituţionale care au fost acuzaţi de abuz în serviciu pentru că au dat voie diasporei să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte scapă de proces.

Procurorii au clasat cazul, pornit după 30 de plângeri ale politicienilor şi simplilor cetăţeni. Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului.

Din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să își exprime opțiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

A fost adăugată o erată, după publicarea hotărârii, prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, mai exact peste 18 milioane de români. Din cauza eratei, a fost blocată inițiativa Guvernului de a efectua un mini-recensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecați din țară de mai mult timp. Mai mult, erata a fost scrisă și semnată de judecătorul Ștefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern și Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, iar ulterior, trei dintre judecătorii CCR au declarat că nu au fost consultați cu privire la întocmirea acelei erate. Aceștia susțin că referendumul trebuia validat, întrucât cele 18.292.464 persoane înscrise în listele electorale permanente nu reflectă structura și dimensiunea corpului electoral actual.

Aceștia consideră că, din listele electorale permanente trebuiau scăzute persoanele de cetățenie română cu domiciliul în străinătate, precum și cele cu actele de identitate expirate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`