Dosarul Colectiv: Judecătorii au înlăturat consecințele grave ale abuzului în serviciu. Pedepsele inculpaților ar putea fi reduse
Curtea de Apel București a schimbat parțial încadrarea juridică în cazul inculpaților din dosarul Colectiv, înlăturând consecințele grave din abuzul în serviciu. Decizia ar putea avea ca efect reducerea pedepselor, susțin specialiști consultați de G4Media. Totuși, instanța nu a schimbat încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, așa cum ceruseră inculpații, fapt ce ar fi scăzut semnificativ pedepsele.
Decizie în dosarul Colectiv
Procesul durează de șase ani și ar fi trebuit să se termine vara aceasta, dar s-a ajuns la amânări repetate din cauza unor neînțelegeri legate de procedura de judecată.
Mai exact, cei doi judecători care au analizat acuzațiile și au audiat zeci de martori nu s-au putut pune de acord dacă faptele au fost comise sau nu cu intenție, ceea ce cântărește în limitele de pedeapsă ce pot fi stabilite. Astfel, a fost nevoie de intervenția unui al treilea judecător.
Cei care au făcut solicitarea de schimbare a încadrării juridice au fost cei doi pompieri acuzați că au verificat clubul, dar nu au luat măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI. Ulterior, instanța a dispus din oficiu să se dezbată în cazul tuturor.
Între timp, Daniela Niță, patroana firmei pirotehnice, a murit.
Deciziile în primă instanță date în dosarul Colectiv
Un prim verdict a fost pronunțat de Tribunalul București, în decembrie 2019.
Cristian Popescu Piedone, la acea vreme primar al Sectorului 4, acum primar în Sectorul 5, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a clubului.
Cei trei patroni ai clubului, Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Micu, au primit fiecare la câte 11 ani și 8 luni.
Daniela Niță, patroana firmei de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare.
Condamnări au mai primit cei doi pompieri, dar și funcționari din cadrul primăriei conduse atunci de Piedone.
Instanța a mai dispus ca rudele victimelor să primească daune morale și materiale de câteva zeci de milioane de euro. Dacă decizia rămâne definitivă, daunele vor fi plătite de cei 13 inculpați, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.