Dosarul ”Colectiv”: Curtea de Apel București a amânat pentru 22 septembrie decizia privind eventuala schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați

Publicat: 14 06. 2021, 16:48
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel București (CAB) a amânat pentru ziua de 22 septembrie decizia legată de posibila schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați în dosarul ”Colectiv”, informează G4Media.

Supravieţuitori ai incendiului au atras anterior atenția că schimbarea încadrării juridice a faptelor ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Cei doi judecători din complet nu s-au înțeles, luni, dacă trebuie schimbată încadrarea juridică a faptelor, așa că instanța a propus ca un al treilea judecaător să încline balanța. Propunerea a fost acceptată, în ciuda opoziției Parchetului. Cu al treilea judecător se va lua decizia pe 22 septembrie.

Separat, marți și miercuri continuă dezbaterile în ceea ce-i privește pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, față de care nu s-a pus în discuție schimbarea încadrării juridice a faptelor.

Condamnările dispuse în primă instanță în dosarul ”Colectiv”

Cristian Piedone, care a revenit în politică și a câștigat, anul trecut, mandatul de primar la Sectorul 5, a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, în calitatea sa de primar al Sectorului 4.

Cei trei patroni ai clubului bucureștean, Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Micu, au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni.
Daniela Niță, cea care deținea firma de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare. Aceasta a fost acuzată inclusiv de distrugere de probe.

Instanța a mai dispus ca rudele victimelor din Colectiv să primească daune morale și materiale de câteva zeci de milioane de euro. Ele vor fi plătite de cei 13 inculpați, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Deciziile, care au aparținut Tribunalului București și au fost dispuse în decembrie 2019, au fost atacate la CAB, care judecă acum apelul.