Dosarul cărnii expirate: 10 persoane au fost reținute. Un inspector de la OPC Cluj şi un consilier de la ANSV, cercetați de DIICOT

Publicat: 13 03. 2014, 08:45

37 de persoane audiate întreaga noapte la sediul DIICOT şi 10 au fost reţinute. Este bilanţul de până acum al anchetei de proporţii din industria cărnii, după ce oamenii legii au efectuat peste 100 de percheziţii în Capitală şi mai multe judeţe.

Cum în depozite s-au găsit peste 200 tone de carne alterată, inspectorii ANPC vor demara joi controale în supermaketurile din întreaga ţară, pentru a afla în ce măsură produsele stricate au ajuns pe rafturi.

Printre suspecți se numără și un inspector de la OPC Cluj şi un consilier de la ANSV, fiind suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, favorizare a făptuitorului.

„În cauză sunt suspectate persoane care deţin funcţii publice, după cum urmează: – N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat; în cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica  sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

– L.O.M., având calitatea de consilier în cadrul A.N.S.V., cu privire la care în cursul zilei de 12.03.2014, s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, suspectat fiind pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului; în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata”, arată DIICOT.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Zeci de suspecţi s-au prezentat rând pe rând la sediul DIICOT. În urma audierilor, 10 dintre ei s-au ales cu ordonanţă de reţinere pentru evaziune fiscală și punerea în circulaţie a unor produse alterate. Aproape 230 de tone de carne și produse din carne stricată au fost descoperite de autorităţi în urma controlului din toată țara.

„La un depozit din Iași am găsit 13.6 tone de aripi de pui cu data depășită din 2013. 5 tiruri a câte 20 d etone, în total 100 tone macrou, cu încadrare în data termenului de durabilitate minimală, dar cu caracteristici necorespunzătoare privind produsul, arsuri de congelare, ambalaj deteriorat, semne organoleptice modificate, oprire temporară de la comercializare, nu avem acte justificative”, a declarat președintele ANPC, Marius Duncă.

Carnea, adusă din mai multe ţări ale Uniunii Europene, era reambalată în România şi livrată în magazinele din ţară de două grupări. Era pusă în vânzare fără să fie declarate cantităţile, iar în cazul în care depăşea termenul de valabilitate, era transfomată în diverse produse. Carnea alterată a ajuns şi în două depozite din Capitală, printre care şi ANTREFRIG.

În judeţul Cluj, agenții economici suspecți primeau ajutor chiar de la Cristian Nicula, șeful OPC Cluj.

Nu este însă singurul oficial care sprijinea mafia cărnii. Printre persoanele vizate sunt şi câţiva poliţişti de frontieră, dar şi alți angajaţi de la Protecţia Consumatorilor.

Carnea stricată a fost descoperită de anchetatori, în urma a 100 de percheziţii la adrese din Bucureşti şi 18 judeţe.

10 retinuți în dosarul cărnii alterate

)