Dosarul "Arhimede": Meditaţiile private acordate elevilor sunt subiect tabu în România. Această activitate este prestată «la negru» de teama impozitării

Publicat: 27 05. 2015, 17:24
Foto: radiotimisoara.ro

Anchetatorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au arătat, în ordonanța prin care au pus sub invinuire 48 de cadre didactice în dosarul privind organizarea concursului Arhimede, că „meditaţiile private acordate elevilor sunt subiect tabu în România, pe de o parte din cauză că această activitate este prestată «la negru» de teama impozitării, iar pe de altă parte Codul de Etică al Cadrelor didactice le interzice profesorilor să facă meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea”, relatează Mediafax.

Procurorii mai notează în document că părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar sume de bani doar pentru participarea la concursurile şcolare organizate pentru cei mici.

„Această adevărată «mină de aur» pentru organizatori nu-i ajută prea mult pe copii: multe dintre aceste concursuri private nu sunt autorizate, Ministerul Educaţiei nu are cunoştinţă de conţinutul materiei abordate, ba, mai mult, aceştia organizează cursuri contra cost în spaţiile unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu acordul directorilor şi, implicit, adjuncţilor care participă la luarea unor decizii în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial”, mai spun procurorii.

În comunicate se mai arată că persoanele vizate sunt acuzate de evaziunea fiscală şi fapte de corupţie.

„Astfel, în data de 27.10.2005 a luat fiinţă Asociaţia Arhimede, ai cărei membri fondatori au fost Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu, Marcus Solomon Octavian Liviu Rădulescu. Preşedinte al Asociaţiei Arhimede este Petruş Alexandrescu, care are drept de semnătură la toate unităţile bancare în care există deschise conturi în numele acesteia”, se mai arată în documentul citat.

Scopul asociaţiei Arhimede îl constituie promovarea activităţii în principal în domeniul matematicii şi informaticii, clasificarea şi susţinerea activităţii tinerilor şi profesorilor direcţionată spre performanţă în matematică şi informatică de tip olimpiadă, iar în vederea realizării acestui scop Arhimede organizează concursuri, conferinţe, simpozioane, dezbateri, tabere, seminarii.

Taxele de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, au fost colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu prin cadrele didactice implicate sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă, doar pe baza unor tabele cuprinzând listele de prezenţă sau în schimbul unui document tipizat care să ateste participarea la concurs şi faptul că plăţile efectuate ar reprezenta sponsorizări sau donaţii, mai arată procurorii.

În 19 mai, polițiștii au efectuat mai multe percheziții în acest dosar, în urma cărora 48 de profesorii au fost chemați la Parchet pentru audieri şi pentru a le fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Prejudiciu în acest caz este de 3,14 milioane de euro. (Detalii AICI)