Dosarul 10 august se îndreaptă cu pași repezi spre prescrierea faptelor: Jandarmii acuzați de violențe ar putea scăpa nepedepsiți

Publicat: 11 12. 2024, 09:33
Foto: Inquam Photos / George Călin

Jandarmii acuzați de violențele comise la „Mitingul Diasporei” din 2018 pot scăpa nepedepsiți. Justiția a amânat din nou cazul și îl împinge spre termenul de prescripție, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

O nouă amânare în Dosarul 10 august a fost decisă luni, 9 decembrie 2024, de Tribunalul Militar București

Zece dintre persoanele vătămate în timpul intervenției abuzive a jandarmilor împotriva participanților la mitingul din Piața Victoriei, din vara anului 2018, așa-numitul „Protest al diasporei”, nu au putut fi citate, ceea ce, a decis judecătorul militar Nicolae George Octavian, reprezintă un viciu de procedură.

Este vorba despre zece din cele în jur de 350 de persoane vătămate care s-au constituit parte civilă în dosar și cer despăgubiri. Amânarea este deja a doua în această fază a procesului, după mai multe survenite și în camera preliminară.

Ajuns la Parchetul anti crimă organizată și terorism DIICOT, dosarul a fost clasat în 2020 de Tribunalul București, pe motivul invocat de procurorii antimafie că șefii Jandarmeriei nu puteau anticipa direcția în care o va lua protestul și, deci, nu au intervenit cu premeditare.

Ancheta a fost redeschisă în anul următor la cererea uneia dintre victimele abuzurilor Jandarmeriei, Ioan Crăciuneanu, rănit la picior în urma exploziei unei grenade cu gaz lacrimogen.

La înfățișarea din 9 decembrie, Crăciuneanu a criticat încă din sala de tribunal decizia de amânare și a acuzat „o nouă încercare de tergiversare” a justiției române, cu intenția clară de a ajunge cu dosarul la termenul de prescriere.

Într-o declarație pentru DW, citat de G4Media, Crăciuneanu a apreciat că „argumentele nu au fost argumente, au fost pretexte” și că „unele reguli sunt mai importante decât altele pentru justiția română. Procedura, spre exemplu, este mult mai importantă decât dreptatea, actele birocratice decât actul de justiție”.