UPDATE // Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul „10 august” spre judecare Tribunalului București

Publicat: 10 08. 2020, 10:35
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE, 10 august, ora 16 //Curtea de Apel București și-a declinat competența și a admis solicitarea șefilor din Jandarmerie de a trimite dosarul „10 august” spre judecareTribunalului București.

Curtea de Apel Bucureşti judecă, luni, cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August” față de șefii Jandarmeriei de la acea vreme. Sunt vizați maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Judecătorii analizează solicitarea la fix doi ani de la protestul din Piața Victoriei, reprimat brutal de către forțele de ordine. La finele lunii iunie, procurorul DIICOT Doru Stoica a decis clasarea acestei pări din dosar. Săptămâna trecută, însă, Giorgiana Hosu, procurorul-șef DIICOT, a anunțat că a infirmat clasarea. Aceasta este analizată acum de Curtea de Apel, care trebuie să o aprobe.

Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August”

Luni, Secţia I penală din Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August” față de maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Vizat din nou va fi și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Conform deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces.

Cauza a fost dezbătută inițial pe 7 august, dar magistrații nu au reușit să ia o decizie. Atunci a fost respinsă cererea de abţinere depusă de judecătorul Ruxandra Grecu.

Dacă judecătorii vor decide redeschiderea anchetei, dosarul va fi declinat către Parchetul General, Secţia Parchetelor Militare.

Argumentele pentru care DIICOT vrea redeschiderea dosarului ”10 August”

În ordonanța prin care procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare se arată că procurorul DIICOT Doru Stoica, cel care s-a ocupat de caz, nu i-a citat pe șefii din Jandarmerie, nu a audiat vreo victimă sau vreun martor și nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar.

În decizia procurorului-șef al Direcției se mai arată că, deși din ordonața de clasare reiese că doar Laurențiu Cazan a coordonat acțiunile, înregistrările video aflate la dosar și declarațiile unor martori arată prezența la fața locului și a lui Ionuț Sindile, respectiv Sebastian Cucoș.
De asemenea, din ordonanța de clasare rezultă faptul că a fost analizată conduita șefilor din Jandarmerie după ora 23.08, când plângerile formulate și declarațiile martorilor arată clar că dispozitivele de jandarmi au folosit asupra mulţimii gazele iritant-lacrimogene încă de la ora 19.30.

După ce Curtea de Apel va aproba redeschiderea dosarului, șefii de atunci ai Jandarmeriei vor fi din nou acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Pe 10 august 2018 a avut loc un protest al Diasporei anunțat cu săptămâni bune înainte. Oamenii s-au strâns să manifestesteze împotriva guvernării PSD de la acea vreme, împotriva corupției și pentru continuarea luptei cu acest flagel. Situația a degenerat, însă, iar jandarmii au intervenit în forță. Peste 1.000 dintre persoanele prezente atunci în Piața Victoriei au depus plângeri penale, acestea fiind apoi reunite și declinate către DIICOT.