Dosarul 10 august a fost clasat. DIICOT contrazice PSD: Nu a fost lovitură de stat / Jandarmii care au exercitat violențe nejustificate, preluați de Parchetul Militar
După aproape doi ani de la evenimentele din 10 august 2018, procurorii DIICOT au decis clasarea unei părți din dosarul privind violențele din Piața Victoriei. Este vorba despre partea în care fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, îi acuza pe participanții la mitingul Diasporei că ar fi încercat să dea o lovitură de stat și ar fi făcut acțiuni împotriva ordinii constituționale, procurorii DIICOT susținând că nu poate fi vorba despre o astfel de infracțiune, întrucât mitingurile de acest fel sunt legale și constituționale. De asemenea, a fost clasată parte de dosar în care șefii de la acea vreme ai Jandarmeriei, precum și un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interneau fost acuzați de abuz în serviciu și purtare abuzivă. Anchetatorii consideră că aceștia nu au făcut altceva decât să își facă datoria. Singurul aspect al dosarului care va fi cercetat în continuare a fost declinat către secția Parchetelior Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este vorba despre violențele produse după ora 18.00 a zilei de 10 august 2018, când situația a degenerat, iar jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, mai multe persoane fiind rănite. De altfel, peste 1.000 de persoane prezente atunci în Piața Victoriei au depus, atunci, plângeri către diverse Parchete, plângeri care au fost ulterior reunite și declinate către DIICOT. În acest dosar se continuă cercetările pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și purtare abuzivă.
DIICOT anunță că mai multe părți din dosarul privind violențele din 10 august au fost clasate
Referitor la clasarea ”cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale”, procurorii antimafie au decis că ”acțiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 pe parcursul desfășurării autointitulatului ”Miting al Diasporei”, într-un demers de contestare a calităților profesionale/morale ale unor membrii ai executivului și Parlamentului, chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunțării acestora la funcțiile publice deținute, nu au avut și nu au putut avea valoarea de afectare a securității naționale circumscrisă unei acțiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituționale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat”, se aratăîntr-un comunicat de presă al DIICOT.
Totodată, anchetatorii au decis ”declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare”.
În același timp, DIICOT a luat decizia clasării”cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, mai arată sursa citată.
De asemenea, o parte dintre probe, cu propunerea de extindere a urmăririi penale, au fost puse la dispoziția prim-procurorului de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care anchetează mai mulți protestatari care, în seara zilei de 10 august ar fi participat la lovirea sau ar fi comis alte violențe împotriva forțelor de ordine. De altfel, la vremea respectivă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a ddispus reținerea și arestarea mai multor persoane, ca urmare a violențelor din acea seară.
Anchetatorii mai precizează că în contextul numeroaselor incidente vliolente dintre protestatari și forțele de ordine, ”momentul intervenţiei a fost decis de către comandantul acţiunii şi determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viaţa şi integritatea corporală a membrilor forţelor de ordine şi a participanţilor la manifestare”. Reprezentanții DIICOT amintesc aici de faptul că ”violențele îndreptate împotriva forțelor de ordine începuseră să capete forme extreme culminând cu sustragerea unei arme de foc și a muniției aferente pe fondul blocării, izolării și agresării brutale în mijlocul mulțimii a unui număr de doi jandarmi”.
DIICOT, precizări în legătură cu urmările incidentelor de la protestul din 10 august
Totodată, DIICOT face precizări cu privire la urmările violențelor din 10 august.
Astfel, după incidentele din Piața Victoriei, ”s-a acordat prim-ajutor medical la 1,4% dintre manifestanți, respectiv 2,8% dintre jandarmi; au fost transportați la spital 0,19% dintre manifestanți și 1,18% dintre jandarmi; au fost internați 0,02% dintre manifestanți, respectiv 0,25% dintre jandarmi”.
De asemenea, au fost deteriorate 60 de căști de protecție, 62 de scuturi de protecție, 10 apărători pentru coate și genunchi; au fost sparte parbrizele a 12 mijloace auto și s-au produs alte deteriorări la un număr de 21 de mijloace auto.
Aproximativ 100.000 de români întorși din Diaspora au protestat pe10 august2018 în Piața Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului Dăncilă. Oamenii erau nemulțumiți de guvernarea social-democrată și de deciziile luate de aceasta cu privire la legile justiției și Codurile penale, precum și de demiterea Laurei Coduța Koveși de la conducerea DNA.